lučka uprava

Nastavlja se potraga za nestalim Hrvatom i njemačkim državaljninom na Kvarneru; na more krenuli kajakom

08.07.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Nadležne službe u području nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka nastavile su u petak potragu za hrvatskim i njemačkim državljaninom koji su nestali u četvrtak navečer u priobalnom području sjevernog Kvarnera, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Koordinirano traganje provode, osim riječke Lučke kapetanije, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka) i Obalna straža.

Akcija trganja započela je u četvrtak u 19,47 sati, nakon što je u MRCC Rijeka zaprimljena dojava o nestanku dvije osobe. Riječ je o državljaninu Hrvatske i državljaninu Njemačke, koji su se u popodnevnim satima kajakom kretali morem u području između Supetarske drage na Rabu, krčkim arhipelagom i Crikvenice.

Prva etapa potrage trajala je do kasno sinoć, a nastavila se jutros površinskim traganjem morem koje provode jedinice LK Rijeka i jedno plovilo PPAP Rijeka te jedan privatni brod. Osim njih, angažiran je zrakoplov tipa 'Pilatus', iz sastava Obalne straže, stoji u priopćenju.

Tijekom sinoćnjeg jakog nevremena zaprimljene su i dojave o nasukavanju brodica i nekontroliranom plutanju uslijed otrgnuća plovila sa vezova, od kojih je najveći broj zabilježen u sjevernoj Dalmaciji.

U zadarskom akvatoriju nasukale su se tri jedrilice, od kojih jedna sa pet osoba, a spašene su dvije brodice dok su plutale bez nadzora.

Akcije spašavanja provela je Lučka kapetanija Zadar, uz angažman tvrtki specijaliziranih za pružanje komercijalnog spašavanja plovila i plovnih objekata.

Nešto manji broj pomorskih nesreća i nezgoda prijavljen je na Kvarneru, u nadležnosti LK Rijeka. Spašena je jedna brodica, otrgnuta sa sidra.

Pomorske nezgode rezultirale su materijalnim štetama na plovilima, no bez stradalih i ozlijeđenih osoba, a nije zabilježeno niti onečišćenje mora i morskog okoliša, poručili su iz Ministarstva.