BEZ JAVNE NABAVE

Velika pobjeda roditelja: Skupi lijek Spinraza bit će nabavljen za 98 milijuna kuna, i to po hitnom postupku!

16.09.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Više od dvije godine intenzivne borbe roditelja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA) rezultiralo je velikom pobjedom koja se očituje u nabavi izuzetno skupog lijeka Spinraze na teret HZZO-a, i to za sve oboljele. KBC Zagreb dogovorio je, naime, nabavu ovog lijeka za nešto više od 98 milijuna kuna bez PDV-a od tvrtke Medika d.d., i sve to po žurnom postupku

U Elektroničkom oglasniku javne nabave u ponedjeljak je osvanula obavijest o dodjeli ugovora za nabavu lijeka Spinraze. Ovaj skupi lijek KBC Zagreb nabavit će od tvrtke Medika d.d. za 98,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Zanimljivo je kako je ovaj izdašan ugovor dodijeljen bez prethodne objave poziva na nadmetanje u Službenom listu Europske unije, prema obrazloženju, zbog iznimne žurnosti. Iako zbog toga nije bilo konkurencije te je Medika jedina ponudila Spinrazu, sve je po Zakonu o javnoj nabavi. Naime, u članku 103. omogućeno je da zbog iznimne žurnosti naručitelj nije dužan objaviti postupak o nadmetanju za dodjelu ugovora, no to ne vrijedi ako su okolnosti zbog kojih se brzalo uzrokovane samim postupanjem naručitelja.

Nabava Spinraze kruna je dvogodišnjeg aktivizma udruge roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići. Prosvjedi, sastanci s nadležnima te apeliranje na političare i HZZO rezultirali su plodom. Nakon što je država pristala omogućiti liječenje Spinrazom samo za mlađe od 18 godina te za one koji nisu na respiratoru zbog pritiska roditelja lijek je svibanjskom odlukom HZZO-a postao dostupan svim oboljelima.

KBC Zagreb smo zamolili da nam navedu zašto nije bilo poziva na nadmetanje za nabavu ovog lijeka.

'Klinički bolnički centar Zagreb proveo je za predmet nabave lijeka Spinraza Pregovarački postupak bez prethodne objave poziva na nadmetanje, sukladno članku 131. stavku 1. točki 2. podtočki c) ZJN 2016.

KBC Zagreb se odlučio za provođenje pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje s obzirom da ovaj predmet nabave može isporučiti samo određeni gospodarski subjekt zbog nepostojanja tržišnog natjecanja.

KBC Zagreb je obaviješten Izjavom da je poduzeće Medis d.o.o. ovlašteni predstavnik nositelja odobrenja proizvođača u Republici Hrvatskoj za lijek Spinraza.

Prema Izjavi poduzeća Medis d.o.o, poduzeće Medika d.d. iz Zagreba, Capraška 1, jedino je ovlašteno za distribuciju predmetnog lijeka u Republici Hrvatskoj temeljem isključivog prava na distribuciju.

Slijedom gore navedenog KBC Zagreb je odlučio provesti pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave poziva na nadmetanje', pojašnjavaju. 

U jednogodišnjem ugovoru zaključenom između KBC-a Zagreb i poduzeća Medika d.d. planirana je okvirna količina 199 bočica lijeka Spinraza, a KBC Zagreb nije obvezan naručiti cjelokupnu okvirnu količinu, nego sukladno stvarnim potrebama. Do sada je po ovom ugovoru naručena 21 bočica lijeka.

Predsjednica udruge Kolibrići Ana Alapić, majka desetogodišnjeg Mate koji je u kolovozu kao prvo dijete na respiratoru počeo primati Spinrazu, za tportal je komentirala ovaj epilog borbe za svoje te svu djecu i odrasle kojima je potreban taj lijek. Pitamo je bi li došlo do ovoga da se roditelji nisu aktivirali u borbi za njega.

  • +16
Borba za Spinrazu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Ne, ovoga ne bi bilo. Naš je aktivizam odradio najveću ulogu. Možda bismo došli do lijeka, no prošlo bi puno više godina. Ono što je naša velika nagrada jest to da djeca koja su prva počela primati Spinrazu otkad smo krenuli u borbu za nju napreduju, nisu na respiratoru te imaju puno više motoričkih pokreta nego što bi ih imala da nisu primala lijek, a govorimo o dvije godine dječjeg života', naglašava.

Koliko je oboljelih?

Kod manje djece napredak je veći, kod starijih manji. Alapić kaže da je u Hrvatskoj 50-ak djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, od toga ih desetak prima kliničku terapiju, a nekoliko ih zbog medicinskog stanja nije moglo primiti Spinrazu, tako da je na tom lijeku oko 35 djece. S time da je godišnje u prosjeku dvoje novo dijagnosticirane djece.

'Ne znamo točan broj oboljelih odraslih osoba jer ne postoji registar koji je obavezujući na nacionalnoj razini, nego se dobrovoljno prijavljuje u njega. Djeca su sva u registru jer ih prijavljuje neuropedijatar', pojašnjava Ana Alapić.

Svi pacijenti koji su kandidati za Spinrazu moraju proći procjenu stanja da se vidi mogu li uopće primiti taj lijek koji se preko leđne moždine unosi u tijelo.

'Nakon odluke da Spinrazu počinju dobivati svi djeca na respiratoru prošla su svoje procjene već u ožujku. Kad je odluka postala pravomoćna, počeli su s pozivanjima. Malo su ograničeni bolničkim kapacitetom i nisu sve mogli pozvati odjedanput pa se to razvuklo. Kada se prima doza, pacijent mora biti hospitaliziran i ostati na praćenju, tako da se to radi u skladu s kapacitetima i mogućnostima. I odrasli su krenuli na procjene, pa kad koja završi, kreće terapija. Pretpostavlja se da će i odrasli početi primati terapiju', kaže nam Alapić.

Objašnjava da je riječ o zahtjevnom procesu primanja terapije. Prve tri doze primaju se u razmaku od dva tjedna, a za svaku dozu isti je proces hospitalizacije. Mjesec dana od treće doze prima se četvrta i onda svaka četiri mjeseci po jedna, održavajuća doza. I tako sve dok postoji indikacija za davanje lijeka, s time da svi pacijenti prolaze procjene, a prva je nakon šest mjeseci, onda prije svake iduće doze od četiri mjeseca ide nova provjera da se vidi ima li učinka.

'Zasad, koliko je meni poznato, nikome nije odbijena terapija zbog izostanka učinka. Taj lijek uistinu pokazuje rezultate, a kakvi su oni, to ovisi i o organizmu i stanju progresije', pojašnjava.

  • +3
Ana Alapić Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Njezin Mate u kolovozu je primio prvu terapiju Spinrazom.

'Mate dobro reagira. Unatoč kifoskoliozi i dodatnim dijagnozama, uspio je od prve primiti lijek. Imali smo opravdan strah hoće li to uspjeti, međutim uspjelo je. Dr. Barišić s KBC-a Zagreb prvu je dozu dala isprve. Djeca se zaprimaju dan prije, rade se kontrolni pregledi i noć prije dobivaju infuziju. Ujutro dobiju sredstva za smirenje i protiv bolova, primi se Spinraza i nakon toga ostane se određeno vrijeme u bolnici da izvade kontrolne nalaze, daju infuziju i u popodnevnim satima ide se kući. Mate se nije žalio na bolove, a ja vidim pomake već nakon prve tri doze. Recimo, uspio je pomaknuti stopalo koje prije nije mogao. Usto, pokrete koje je imao sada izvodi lakše, brže i češće. Cijeli je nekako jači', kaže Alapić.