NOVI UGOVORI

Velika navala na zagrebačku plinaru, HERA pojednostavljuje postupak promjene opskrbljivača

27.09.2022 u 20:44

Bionic
Reading

Mnogi korisnici plina, kojima s prvim listopada istječu ugovori s opskrbljivačima, na mukama su. Jer, svoj zahtjev za povratak kod javnog opskrbljivača ne mogu predati novom opskrbljivaču niti imaju odgovor je li njihov zahtjev odobren.

Primjerice, Gradska plinara Zagreb zatrpana je zahtjevima novih korisnika. Kako se sustav ne bi urušio, a korisnici ostali bez plina, regulator- HERA odlučila je da se prebacivanje na novog opskrbljivača pojednostavi.

Za korisnike plina najvažnije je da - imaju plina. Ovom odlukom regulatora, to će lakše ostvariti. Jer, primjerice, građani Križevaca više ne moraju zahtjev slati u zagrebačku plinaru, nego mogu javiti svom dosadašnjem isporučitelju plina - Radniku - da žele prijeći u Gradsku plinaru Zagreb Opskrbu.

- U ovom slučaju bi obveze korisnika bile samo da dostavi postojećem distributeru stanje brojila na dan 30. rujna.

Međutim na ovako manjem području, kao što je naše, distributer plina će sam očitati brojila, rekao je Darko Jambrešković, tajnik Uprave u Radniku d.d..

Riječ je korisnicima koji su dosad imali ugovore na tržišnim osnovama. Njih je oko 120 tisuća u cijeloj Hrvatskoj.

- Svi kupci imali ugovore ili ne, ili ih je opskrbljivač obavijestio ili nije, o prestanku ugovora ili isteku ugovora, ili i dalje imaju ugovor o tržišnoj opskrbi plinom da se pozivaju da se svakako jave postojećem opskrbljivaču, ako žele ostvariti svoju odluku prelaska na javnu uslugu, tako da to učine bez odlaganja, kaže Goran Babić iz HERA-e za HRT.

Neki su zahtjev možda i uspjeli predati javnom opskrbljivaču, no ne znaju je li i proveden.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

- Pozivamo da i oni kontaktiraju svog postojećeg opskrbljivača, putem telefona, e-maila, bilo kojim načinom komunikacije i iskažu svoju želju za povratak na javnu uslugu, kaže Babić.

Pa će umjesto Gradske plinare Zagreb Opskrba pozivima i elektroničkom poštom idućih dana biti zatrpani dosadašnji opskrbljivači. Jer 1. listopada je na vratima. Treba očitati i brojila, kako bi se po novoj cijeni naplatila stvarna količina plina potrošena nakon ovog datuma.

- Potrošači sami trebaju očitati svoje brojilo, javiti se postojećem opskrbljivaču. Isto i distributeri imaju obvezu očitati plinomjere za one za koje dobiju obavijest da nisu očitani, objašnjava Srećko Ezgeta, Udruženje opskrbljivača i distributera plinom u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Cijena plina za one na javnoj opskrbi zajamčena je do kraja ogrjevne sezone. Većina tržišnih opskrbljivača, uz ovakve uvjete nabave, plin kupcima više nije mogla ponuditi po povoljnijim uvjetima.