THE ECONOMIST

Velika Britanija pokrenula 'balkanizaciju bankarstva'

05.03.2014 u 07:27

Bionic
Reading

Ugledni The Economist objavio je članak o 'balkanizaciji bankarstva' u Velikoj Britaniji, s obzirom na nova pravila Bank of England kojima se strože kontrolira poslovanje stranih banaka

Nakon što je američki Federal Reserve objavio bolje uvjete poslovanja za strane banke u Americi kako bi zadržao aktere svjetskog financijskog kapitala, Bank of England odlučila se za potez koji se može opisati protekcionističkim. Uvode se nova i stroža pravila poslovanja za strane banke u Velikoj Britaniji s obzirom na izloženost nacionalne ekonomije u krizama koje generira financijski kapitalizam.

Naime, čak 44 posto svih bankarskih sredstava u Britaniji, odnosno 3,4 trilijuna funti, nalazi se pod kontrolom stranih banaka koje London koriste i kao međunarodno bankarsko i financijsko središte.


Stoga je indikativno to da se Bank of England odlučila zamjeriti Cityju te propisati akte po kojima strane banke moraju otvoriti službena predstavništva, a ne samo podružnice, kao i to da moraju imati dovoljno temeljnog kapitala za pokrivanje gubitaka. Velika Britanija ima vrlo visok udio stranih banaka na tržištu u odnosu na međunarodni prosjek, a čak dvije trećine predstavljaju izvaneuropske banke. No Economist podsjeća na to da Bank of England nema toliku moć u bankama iz Europske unije, čije je poslovanje zaštićeno i regulirano posebnim sporazumima.

Bolju kontrolu bankarskog sustava trebala bi omogućiti i nova zajednička bankovna politika 18 članica eurozone, koju će nadzirati Europska centralna banka (ECB). Poruka koju šalju ovi potezi Bank of England po Econimistu glasi da se 'goste upozorava da se moraju najpristojnije ponašati', a rezultat bi mogao biti i određeni gubitak bankarskog biznisa. Britanski analitičari zato predviđaju da bi Kinezi mogli povećati svoju prisutnost u Londonu te da bi se u Cityju moglo sve više poslovati juanom.