DIPLOMATSKI PROPUST

Velika Britanija nakon otvaranja granica dopustila ulazak Jugoslavenima, Čehoslovacima, Sovjetima i Istočnim Nijemcima

19.06.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nedavno se poprilično osramotilo nakon što je u formulare kojima se na graničnim prijelazima u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavljuje za karantenu ubacilo zemlje koje više ne postoje

Kako javljaju agencije, britanski Foreign Office je na popis zemalja uvrstio Čehoslovačku, Istočnu Njemačku, Sovjetski Savez, Južnu Rodeziju i Nizozemske Antile, a među njima je i neizbježna Jugoslavija. Svi koji dolaze u Veliku Britaniju moraju, između ostalog, prijaviti zemlju porijekla kako bi se utvrdilo važi li za njih obavezna dvotjedna karantena uvedena zbog pandemije, ističu agencije.

Pojedini putnici bili su iznenađeni kada su ugledali države koje više ne postoje pa su izrazili sumnju da sustav koji je napravio ovakav propust krije i ozbiljnije probleme.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo se kako mu je bila namjera da putnici odaberu zemlju u kojoj su rođeni, ali su naknadno priznali grešku navodeći da su koristili zastarjeli popis zemalja s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća.