BIVŠI ŠEF VRHOVNOG SUDA

'Velika Britanija kriva je za presudu'

15.04.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske i umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković izjavio je u povodu današnje presude generalima Gotovini i Markaču da se zorno pokazalo da je Haški sud nezadovoljan što je Hrvatska obranila svoju samostalnost

'Kod čitanja presude Sud je razotkrio sve probleme koji su nastali nestankom Jugoslavije', izjavio je Vuković, podsjetivši da se u presudi navodi da je Sud prilikom određivanja visine kazne imao u vidu sudstvo Jugoslavije.

Podsjetivši da je optužnica protiv generala Gotovine mijenjana tri puta, Vuković je rekao da zapanjuje činjenica da Sud, iako je vodio postupak više od četiri godine, nije naveo da je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 4. kolovoza 1995. pozvao bivšeg voditelja međunarodnih snaga Yasushija Akashia i tražio od njega da u kontaktu s pobunjenim Srbima riješe spor mirnim putem bez uporabe vojne sile. Akashi je razgovarao, ali nije postigao ništa, podsjetio je Vuković, dodavši da ni pregovori u Ženevi nisu dali rezultata te da je nakon toga uslijedila oslobodilačka operacija Oluja.

'Vrlo je zanimljiva činjenica, bar što se tiče današnjeg priopćenja, da se u presudi nije spomenulo da je predsjednik tzv. republike srpske krajine Mile Martić 4. kolovoza u 16 sati održao sastanak i tražio da svo sposobno stanovništvo napusti Krajinu', rekao je, dodavši: 'Ako se, usto, uzme u obzir da je do oslobodilačke akcije Oluje rat u Hrvatskoj protiv srpske agresije trajao više od četiri i pol godine, onda se može zaključiti da je politika određenih zapadnih zemalja, a koja bi se mogla podvesti pod utjecaj služba Velike Britanije, odigrala glavnu ulogu u ovakvoj presudi.'

Vuković podsjeća da je 5. veljače 2003. bivši premijer Račan zajedno s Lučinom i Ostojićem imao sastanak s engleskim veleposlanikom Nicholasom Jarroldom i predstavnicima engleske obavještajne službe kojima je predao predmet Gotovina u ruke da ga vode.

'Ova presuda daje naslutiti da nije u pitanju ratni zločin Hrvatske vojske, nego da je u pitanju što je Hrvatska uspjela obraniti samostalnost', rekao je, podsjetivši na riječi nekadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana koji je prigodom obilježavanja pobjede savezničkih snaga 6. lipnja 1984. rekao da oni koji su se borili za slobodu snažno su vjerovali da je ono što se radi ispravno i da se bore za dobro cijelog čovječanstva, da postoji ogromna razlika između uporabe sile u oslobađanju i uporabe sile u osvajanju.

U ovom predmetu Haaški sud je, kako kaže Vuković, ignorirao činjenice rušenja čitavih gradova, kulturno-povijesnih i vjerskih spomenika, znanstvenih institucija, prometnica, gospodarskih objekata u Hrvatskoj, a naročito njezinu skrb za milijun izbjeglica i prognanika pred srpskim agresorom.

'Dubokom sam uvjeren da će ova presuda izazvati da predstavnici hrvatske države shvate koliko je značajna pobjeda oslobođenja od neprirodne zajednice Jugoslavije', rekao je.

Milan Vuković od 2006. do 2009. bio je organizator stručno znanstvenog skupa 'Haški sud - zajednički zločinački pothvat - što je to?' na kojem je sudjelovalo više pravnih stručnjaka, povjesničara, matematičara, novinara, bivših hrvatskih dužnosnika.