podaci vlade

Velika Britanija ima rast hospitaliziranih s covidom-19 nakon Božića

31.12.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Broj hospitaliziranih s covidom-19 u Velikoj Britaniji narastao je u razdoblju nakon Božića, pokazuju podaci vlade

U srijedu 29. prosinca u britanskim bolnicama bilo je 11,898 pacijenata, pokazuju podaci vlade, što je najviši broj od početka ožujka ove godine, no i dalje višestruko niži od vrhunca sredinom siječnja kad ih je bilo gotovo 40 tisuća.

Broj pacijenata na respiratoru u srijedu je iznosio 868, a taj broj zasad ne prati rast broja novozaraženih i hospitaliziranih – u istom razdoblju prošli mjesec bilo ih je više od 900.

Velika Britanija je u četvrtak imala 189,213 potvrđenih novih slučajeva zaraze, objavila je vlada, a to je novi rekord broja novozaraženih od početka pandemije. Na službenim stranicama vlade nema konačnih podataka o broju umrlih od Božića, kad ih je bilo 54.

Rast dolazi u vrijeme sve većeg pritiska na službeni London da zdravstvenim radnicima da prioritet na pristup brzim testovima kojih nema dovoljno, piše agencija dpa.

Potražnja za testovima narasla je u vrijeme blagdana jer se stanovnici žele testirati prije socijaliziranja. Institucije koje predstavljaju medicinske sestre i liječnike pozvale su pak ministre da osiguraju testove za njih kako bi se spriječio manjak osoblja zbog zaraze ili samoizolacije.

Britansko udruženje liječnika (BMA) priopćilo je kako je samo u Engleskoj iz bolnica odsutno 18 tisuća zdravstvenih radnika, dodavši kako očekuje da će taj broj biti veći kad se ovaj tjedan objave ažurirani podaci.

Vlada u Walesu stoga je najavila da će Engleskoj posuditi četiri milijuna brzih testova lateralnog protoka, čime je broj dan Engleskoj narastao na 10 milijuna.

Britanski stanovnici proteklih dana nailaze na poteškoće u naručivanju testova, a njihova dostava sa stranice britanske vlade nedostupna je od četvrtka ujutro. Na nestašicu testova žale se i ljekarne.

S dvije doze u Velikoj Britaniji je cijepljeno 82.4 posto stanovnika starijih od 12 godina, a s 'booster' dozom njih 58.3 posto.