Osnivač WikiLeaksa

Assange se britanskom Vrhovnom sudu žali na odluku o izručenju

23.12.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u četvrtak je podnio žalbu britanskom Vrhovnom sudu na presudu nižeg suda koji je dopustio njegovo izručenje SAD-u

Američke vlasti optužile su Australca Assangea po 18 točaka zbog WikiLeaksovih objava povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje tvrde da su ugrozile živote.

Washington je 10. prosinca 2021. pobijedio u slučaju na londonskom Visokom sudu kojim je tražio Assangeovo izručenje SAD-u.

Taj je sud rekao kako je zadovoljan s garancijama koje je SAD dao o uvjetima Assangeovog pritvora, uključujući obećanje da neće biti smješten u takozvani „ADX“ zatvor maksimalne sigurnosti u Koloradu te da će moći odsluživati kaznu u rodnoj Australiji.

Vrhovni sud posljednja je instanca za žalbe u Velikoj Britaniji.

„Prema engleskom zakonu, kako bi žalba imala šansu za razmatranje na Vrhovnom sudu, suci Visokog suda koji su naredili Assangeovo izručenje moraju potvrditi da je najmanje jedna točka žalbe dio zakona o općem javnom značaju“, priopćila je Assangeova zaručnica Stella Morris.

Ona je rekla da je prijava žalbe trenutno pod razmatranjem tih sudaca, a njihova odluka se ne očekuje prije trećeg tjedna u siječnju.