KAMO S OTPADOM?

Velesajam je odlagao smeće pokraj kulturnog dobra. Premjestili su ga, pogodite gdje? Pored drugog kulturnog dobra

09.05.2019 u 18:01

Bionic
Reading

Smeće prikupljeno na Zagrebačkom velesajmu (ZV), koje se donedavno odlagalo pored paviljona 'Đuro Đaković', zaštićenog kulturnog dobra, sada se odlaže na alternativnoj lokaciji. Riječ je o paviljonu 36, odnosno Mašinogradnji, koji je također zaštićeno kulturno dobro. Za dvostruki posao koji se radi iz ZV-a okrivljuju Skupštinu Grada Zagreba

Kad nemaš kamo s otpadom, odloži ga pored zaštićenog kulturnog dobra. Tom logikom očito su se vodili na Zagrebačkom velesajmu, na kojem prikupljeni otpad u svom krugu iz kamiona izbacuju na plohu pored paviljona 36.

Nakon što se istrese smeće prikupljeno iz kruga ZV-a po njega u nekom trenutku dolazi Čistoća, utovaruje ga u svoje kamione i odvozi na smetlište.

Za ovaj inovativni način prikupljanja otpada, prema kojem se dvaput obavlja isti posao, ZV u odgovoru tportalu okrivljuje Skupštinu Grada Zagreba, odnosno Odluku o otpadu koja je donesena u siječnju 2018., a po kojoj je, prema njihovu tumačenju, ZV-u onemogućeno da sam odvozi otpad na odlagalište.

Kao što smo nedavno pisali, u drugoj epizodi dokumentarnog serijala 'Betonski spavači', koji se nedjeljom emitira na HTV-u, bila je priča o ZV-u i kamere su tada sasvim slučajno, kada je serijal sniman u jesen 2017. godine, zabilježile kako se iz smetlarskog kamiona istovaruje smeće pored oronulog paviljona 'Đuro Đaković', zaštićenog kulturnog dobra.

Iz Zagrebačkog velesajma odgovorili su nam tada, između ostalog, kako se ne radi o miješanom komunalnom otpadu, već o prikupljenom papirnatom otpadu koji se privremeno odlagao pored paviljona 'Đuro Đaković'. Također su dodali da u razdoblju snimanja serijala na prostoru Zagrebačkog velesajma nije bilo alternativne lokacije za odlagalište te da je ona kasnije izmještena.

Na naš novi upit, kamo je izmještena, stigao je odgovor – kod paviljona 36. A on je, poput paviljona 'Đuro Đaković', zaštićeno kulturno dobro. Riječ je o paviljonu Mašinogradnje koji je projektirao Božidar Rašica, a u njemu je svojedobno bio i Teniski centar.

  • +5
Zagrebački velesajam, paviljoni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Betonski spavači

Na dodatni upit odlaže li se smeće i dalje na način na koji su to kamere snimile potkraj 2017. godine, iz ZV-a navode da se otpad prikuplja s cijelog prostora Zagrebačkog velesajma i potom odlaže na predviđenoj lokaciji, s koje ga dalje preuzimaju radnici Čistoće.

Drugim riječima, ništa se promijenilo nije. A da je tome tako, svjedoči i naslovna fotografija koju je tportalu poslao čitatelj, a iz koje je vidljivo da je procedura i dalje ista te da se ne radi samo o papirnatom otpadu, kao i to da je ploha koja je raskrčena i rezervirana za otpad poprilično velika.

Ono što je također zanimljivo je to da je odluka na koju se pozivaju u ZV-u donesena u siječnju 2018. a da su kamere Betonskih spavača zabilježile taj detalj u jesen 2017. godine.