NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Većinskom vlasniku Croatiabusa još dvije godine zatvora

26.04.2011 u 17:17

Bionic
Reading

Bivši direktor i većinski vlasnik Croatiabusa Leon Sulić, koji već izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu zbog štete toj prijevozničkoj tvrtci, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na još dvije godine zatvora

Sudsko vijeće sutkinje Martine Maršić danas je Sulića proglasilo krivim jer se raznim malverzacijama na štetu Croatiabusa domogao stana vrijednog više od 589 tisuća kuna.

Kako bi bez novca došao do stana na Horvaćanskoj cesti u Zagrebu, Sulić je, uz pomoć troje suoptuženika, napravio nekoliko dokumenata o nepostojećim potraživanjima i kompenzacijama.

Osim Croatiabusa, u malverzacijama je sudjelovala i Sulićeva tvrka Transcroatia te poduzeće Tomo Lučić, izvorni vlasnik stana u Horvaćanskoj.

Sporne dokumente uz Sulića su potpisivali financijski direktori Croatiabusa i Transcroatije, Ante Teskera i Ana Janton, te Joso Anić, koji se u presudi spominje kao formalni direktor Transcroatije kojom je ustvari upravljao Sulić.

Za Teskeru i Anića tužiteljstvo je tijekom suđenja odustalo od kaznenog progona, dok je Ana Janton oslobođena optužbi.

Uz dvogodišnju zatvorsku kaznu Sulić je, prema presudi, Croatiabusu dužan nadoknaditi štetu od gotovo 600 tisuća kuna.

Zbog gospodarskog kriminala u Croatiabusu teškog 15,5 milijuna kuna Sulić je pravomoćno kažnjen s pet godina zatvora. Županijski sud najprije ga je 2007. osudio na sedam godina, no Vrhovni mu je sud kaznu smanjio na pet godina.

Tako je i na današnju presudu doveden iz zatvora s 'lisicama' na rukama. Postane li ova presuda pravomoćna, Suliću bi se trebala odrediti jedinstvena zatvorska kazna.