SMJEŠTAJ NEZBRINUTE DJECE

Većina udomitelja ima samo osnovnu školu!

12.05.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Čak 97 djece mlađe od tri godine smješteno je u domovima za nezbrinutu djecu. Predstavnici UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi istaknuli su da ja za najmlađe odrastanje u institucijama vrlo štetno

U udomiteljskim obiteljima smješteno je 2.090 djece, a u domovima ih je 1.235. Na današnjem okruglom stolu u organizaciji UNICEF-a istaknuta je važnost udomiteljstva, ali i problemi s kojima se udomitelji susreću.

'Naš je cilj da djeca mlađa od tri godine ne budu u ustanovama nego da odrastaju u udomiteljskim obiteljima', istaknula je Lora Vidović, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj. No naglasila je da država pomaže udomiteljima, 'no pomoć nikada nije dovoljna'.

A problemi kod udomljavanja djece su brojni. Od nedostatka odgovarajuće pomoći udomiteljima do neravnomjerne rasprostranjenosti udomiteljskih obitelji.

Tatjana Katić Stanić


'U nekim regijama nema dovoljno udomitelja, a u drugima ih je toliko da nema dovoljno djece', rekla je Tatjana Katić Stanić, ravnateljica Uprave socijalne skrbi. Tako je udomiteljstvo najrazvijenije u Varaždinu, Belom Manastiru i Čakovcu, a najmanje je udomitelja u šibensko-kninskoj, dubrovačko-neretvanskoj i istarskoj županiji.

Osim toga, većina udomitelja živi u ruralnim područjima, stoga je Katić Stanić istaknula potrebu razvoja urbanog udomiteljstva. Dijete iz Dubrovnika ne može biti smješteno u Varaždin, jer je izuzetno važno da se integrira u sredini u kojoj je rođeno.

Iako je odrastanje u udomiteljskoj obitelji uvijek bolja opcija od odrastanja u domu, struktura udomitelja poražavajuća je. Riječ je uglavnom o osobama između 50 i 60 godina, a njih čak 52 posto ima završenu samo osnovnu školu ili čak ni to. Katić Stanić najavljuje transformaciju domova za nezbrinutu djecu, da se što više razvija udomiteljstvo.

'Nećemo zatvarati domove, nego ih reorganizirati. U njima će biti poludnevni smještaj, savjetovalište i mobilni timovi za pomoć', istaknula je. Spomenula je jedan pozitivan primjer trojke koja je odmah iz rodilišta smještena u udomiteljsku obitelj. No takvi su slučajevi rijetki što pokazuje podatak da je prosječna dob djece kod udomitelja između sedam i 15 godina

S problemima udomljavanja bavi se i Ured dječje pravobraniteljice. 'Institucija mora biti tek krajnji izlaz za smještaj djece, a vrijeme koje ona provode u domovima mora se znatno skratiti', istaknula je savjetnica pravobraniteljice Lidija Petrović.

Iako se štedi na svim područjima, briga za djecu trebala bi biti izuzeta. 'Unatoč krizi u kojoj smo se našli, dugujemo djeci najbolje i zato je važno da i dalje nastavimo raditi na onome što nam znanost ponavlja – a to je da je za svako dijete najbolje kada odrasta u toploj i brižnoj obitelji', zaključila je Lora Vidović.