KOTROMANOVIĆEV PRIJEDLOG

Većina u Saboru protiv odličja 'Heroj Domovinskog rata'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2009 14:17
  • Objavljeno 04.02.2009 u 14:17
Ante Kotromanović

Ante Kotromanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Većina saborskih klubova nije danas podržala prijedlog SDP-ovca Ante Kotromanovića o zakonskom ustanovljenju odličja 'Heroj Domovinskog rata', uz ocjenu da su svi poginuli branitelji heroji te da bi odlikovanje samo nekih dovelo do novih podjela

Kotromanović je uvodno obrazložio da bi se novim odličjem, koje bi se dodjeljivalo obiteljima poginulih branitelja koji su svojim djelima u obrani domovine pokazali herojstvo, ispravila nepravda prema stotinjak branitelja koji su više puta učinili junačko djelo, ali za to nisu dobili odličje.

'Tko je obranio Hrvatsku, tko je obranio hrvatske gradove, tko je uništavao avione, tenkove, jurišao na neprijateljske rovove, izvlačio ranjene suborce? Mali ljudi, 'fajteri', ne političari', istaknuo je.
Kotromanović je rekao i da bi to odličje, u vrijeme kada se govori o lažnim braniteljima te odličjima koja su primili oni koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu, pokazalo tko je uistinu bio i poginuo kao heroj.

'Ti ljudi imaju puno pravo na istaknuto mjesto u Hrvatskoj, jer su temelj naše države', poručio je, zamolivši Vladu da promijeni mišljenje kojim je Saboru predložila odbijanje njegova prijedloga. Vlada je, naime, stava da su važećim Zakonom već ustanovljena odličja za iznimnu hrabrost i junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u posebnim okolnostima u miru te da su detaljno propisani uvjeti i postupak njihove dodjele.

'Za mene su svi poginuli heroji. Heroji mogu biti svi ili nitko', poručio je Mato Bilonjić (HDZ), a Kotromanovića je upitao koje bi to povjerenstvo određivalo koji je od branitelja herojski poginuo.

'Koja to komisija može odrediti tko je taj nadčovjek, tko je to poslije toliko godina spreman učiniti i nanijeti još jednu bol onima koji su izostavljeni', upitao je.

Kotromanovićev prijedlog smatra plemenitom gestom, ali ne može, kaže, podržati nešto što bi napravilo novu nepravdu braniteljima i njihovim obiteljima.
Kotromanović mu je odgovorio da branitelji i njihovi ratni zapovjednici znaju kako je tko poginuo te stoga znaju tko je od njih zaslužio posebno odličje za herojstvo.

I Davorko Vidović (SDP) istaknuo je kako među braniteljima postoje razlike u njihovim doprinosima tijekom rata, koji se, smatra, moraju posebno vrednovati.

'Ne moramo svi biti heroji, ali neki jesu', poručio je, uvjeren da je Hrvatska jedina zemlja u svijetu koja je vodila pravedan, oslobodilački rat nakon kojega nema svojih heroja.
Vidović smatra da su kriteriji po kojima su se do sada dodjeljivala odličja uvelike omalovažili i odlikovanja i branitelje, dokaz čega je, kaže, i umirovljeni general Vladimir Zagorec kao najodlikovaniji branitelj.

Stanko Grčić (HSS) tvrdi, pak, da važeći Zakon već propisuje odličja za junački čin i iznimnu hrabrost, te da umjesto odličja 'treba stvoriti uzore koji će svim naraštajima biti putokaz kako se voli, brani i predstavlja domovina'.

 

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!