NE ZBOG STANJA NA BALKANU

Većina Hrvata želi povratak obaveznog vojnog roka, evo i zašto

06.02.2017 u 20:49

Bionic
Reading

Nema još službenog prijedloga za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, no posve je jasno da Vlada, a posebno ministar obrane Damir Krstičević, ozbiljno razmišljaju o tome. Žele li Hrvati ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, za RTL provjerila je agencija Promocija plus

Premijer Andrej Plenković jasno je poručio da se takvom idejom želi popularizirati Oružane snage Republike Hrvatske među mladim ljudima. Žele li Hrvati ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, za RTL je provjerila agencija Promocija plus. Istraživanje pokazuje da većina želi vraćanje vojnog roka.

Zeleno svjetlo takvoj inicijativi daje više od polovine ispitanika. Da nakon devet godina od ukidanja Hrvati obvezno, a Hrvatice dobrovoljno ponovno služe vojsku uglavnom ili nikako ne podržava 44 posto ispitanika. No posebno su zanimljivi razlozi zbog kojih većina želi povratak obveznog vojnog roka.

Naime, sigurnosna ugroza na Balkanu i u svijetu nije ni približno glavni razlog nego: vojni rok vide kao odličnu priliku za učenje discipline, vještina koje ne posjeduju, ali i generalno kao pripremu za život. Desetak posto ispitanika smatra da vojska gradi snažan duh kod mladih ljudi.

U prijevodu - iz ankete proizlazi da su nove generacije mlake, bez radnih navika i discipline. Nije zanemariv postotak ni onih koji su protiv vojnog roka (njih 44 posto), a koji su njihovi razlozi? Najviše ih smatra da je riječ o preskupom projektu, ali u odnosu na druge probleme to nije prioritet.

Za četvrtinu je vojni rok gubljenje vremena koje se može utrošiti za obrazovanje ili zapošljavanje. Od ostalih razloga dio smatra da je profesionalna vojska bolje rješenje za ugrozu, ali i da je Hrvatska članica NATO-a i da nas je on dužan štititi. Dio ispitanika ne vidi ratnu opasnost, pa ni potrebu za promjenama, a dio misli da se u kratkom roku i ne može ništa naučiti. Četiri posto je protiv jer služenje vojnog roka vidi kao militarizaciju društva.