BIT ĆE VREMENA I ZA POPRAVNE

Već poznato kad počinje sljedeća školska godina

26.03.2014 u 17:02

Bionic
Reading

Školska godina 2014./2015. počet će 8. rujna, odnosno drugog a ne prvog ponedjeljka u rujnu kao dosad, a završit će 16. lipnja 2015., objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, nastavna godina počet će 8. rujna kako bi ostalo dovoljno vremena za provedbu popravnih ispita u jesenskom roku u osnovnoj i srednjoj školi, za provedbu e-upisa u srednju školu u jesenskom roku te za provedbu državne mature, odnosno za provedbu upisa na visoka učilišta u jesenskom roku.

To pomicanje početka školske godine, dodaje se u objašnjenju MZOS-a, bit će optimalno kada se izmjene i dopune odredbe Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Postojeće zakonske odredbe propisuju da se popravni ispiti polažu u dva roka, u osnovnoj školi krajem lipnja i krajem kolovoza, a u srednjoj se prvi popravni ispitni rok utvrđuje najranije 15 dana nakon završetka nastave.

Zbog neodređenosti postojeće zakonske odredbe, navode iz MZOS-a, popravni ispiti u nekim školama provode se zadnja dva-tri dana kolovoza što ne ostavlja dovoljno vremena za provedbu e-upisa u srednju školu te provedbu državne mature i upisa na fakultete u jesenskom roku, smatra Ministarstvo dodajući da će se novim zakonom propisati točan datum drugog ispitnog roka.

Prema Odluci o početku i završetku nastavne godine prvo polugodište iduće školske godine trajat će od 8. rujna do 23. prosinca.

Drugo polugodište počet će 12. siječnja 2015. i trajati do 16. lipnja, odnosno do 20. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

Proljetni odmor trajat će od 30. ožujka do 3. travnja.