ZAMUĆENA RIJEKA JADRO

Važna vijest za Splićane: voda za piće mora se prokuhavati

  • Autor: M.P./Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2019 13:32
  • Objavljeno 06.04.2019 u 13:32
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Voda na području grada Splita ispravna je za piće, no ipak se preporučuje da se za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju prije konzumiranja prokuhava, priopćili su u subotu iz splitske gradske tvrtke Vodovod i kanalizacije

Velika količina kiše koja je pala s četvrtka na petak na splitskom području, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita. Rezultati ispitivanja vode u pojedinim dijelovima vodoopskrbnog sustava koji se opskrbljuje s izvorišta Jadro, pokazali su, naime, da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti, naveli su iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.

'Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno - kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe. Očekujemo da će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi, biti također sukladni označenom Pravilniku, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo - savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja', dodaje se u priopćenju. O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo. Situacija u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano se prati i o svim promjenama će javnost pravovremeno biti obaviještena, navode iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!