posljedice nevremena

Vatrogasci intervenirali i u drugim dijelovima Hrvatske, u Karlovačkoj županiji priprema za obranu od poplave

13.05.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Vatrogasne jedinice saniraju posljedice olujnog nevremena koje je pogodilo tijekom vikenda veći dio Hrvatske, a najviše intervencija je u Zagrebu, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Vatrogasci su od sinoć u Zagrebu angažirani na intervencijama uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame. Zbog jake kiše zabilježeno je podizanje vodostaja, a u Karlovačkoj županiji poduzete su pripremne radnje u obrani od poplava. Vatrogasne snage poduzimaju sve potrebne radnje u otklanjanju posljedica nevremena koje je zahvatilo Hrvatsku, navodi se u priopćenju HVZ-a.

U Vatrogasno operativno središte još pristižu podatci o broju intervencija, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Od jučer u 15,40 sati do jutros u 7 sati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Zagreba imali su 80-tak intervencija od čega 68 intervencija uklanjanja stabala, limova i drugih predmeta s prometnica, te tri požara dimnjaka i dva požara smeća. Zabilježena su i tri izvida. Zbog stabala na prometnicama bilo je i prekida u tramvajskim i autobusnim linijama.

Dobrovoljna vatrogasna društva Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec zabilježila su ukupno 64 intervencije uklanjanja srušenih stabala. Prema izvješću VOS-a, jutros od 7 sati zabilježeno je još 67 intervencija.

Sve postaje JVP Grada Zagreba su trenutno uključene u saniranje posljedica nevremena. Na terenu su i dobrovoljna vatrogasna društva. Podaci o intervencijama nisu konačni, jer dojave još pristižu – rekao je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih.

I na području Zagrebačke županije koje je zahvaćeno jakim nevrijemenom praćenim olujnim vjetrom, bilo je 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta. U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje – Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

  • +3
Karlovac: Olujni vjetar iščupao je stablo Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vatrogasne intervencije u drugim dijelovima Hrvatske

Na području Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog jake kiše došlo je do plavljenja prometnice i dvorišta u Radničkoj ulici, a vatrogasci JVP Garešnice su sanirali poplavljeno područje. I jutros garešnički vatrogasci su angažirani na ispumpavanju objekata i postavljanju zečjeg nasipa uz rijeku Garešnicu.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 10 intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode. U tim intervencijama sudjelovala su ukupno 33 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-ova Velika Ludina, Novska, Brestaća, Potok, Sigetac i Nova Subocka te Lipovljani.

Vatrogasci Primorsko-goranske jutros do 7 sati zabilježili su 10 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana te električnih vodova. U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP Rijeka i Opatija te DVD-a Vrbovsko.

I na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je osam intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te čišćenja kolnika. U tim intervencijama sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Donja Šemnica, Vinagora, Brezova, Orehovica, Novi Golubovec, Radoboj i Lobor.

  • +7
Jak vjetar rušio stabla u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

 Pripreme za obranu od poplava na području Karlovačke županije

 Na području Karlovačke županije, uz nekoliko intervencija na uklanjanju posljedica nevremena počele su pripremne radnje za provođenje mjera zaštite od poplava. Dobra, Slunčica i Korana bilježe porast visine vodostaja, zbog čega se na najkritičnijim dijelovima krenulo s posizanjem nasipa. Angažirani su DVD-ovi Rakovica i Slunj, a DVD Ogulin je u stanju pripravnosti. Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića, vatrogasci prate stanje na terenu i spremni su reagirati prema daljnjem razvoju situacije. 

 Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), jak vjetar se nastavlja i danas na području cijele Hrvatske. Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na oprez prilikom kretanja na otvorenom.