JAKO OLUJNO NEVRIJEME

[FOTO] Kaos u Zagrebu: Vjetar odnio limeni krov, sat s crkve sv. Marka, pala fasada KBC Zagreb, ima ozlijeđenih, izbilo čak i desetak požara!

13.05.2019 u 06:51

Bionic
Reading

Jak, na mahove i olujni vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer te je na ulicama u svim dijelovima grada mnogo polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze ako ne moraju

Do jutros je bilo više od 240 intervencija diljem Zagreba, a preko 400 slučajeva dojavljeno je preko službe 112 otkako je počelo nevrijeme. Većinom se radi o prijavama srušenih stabala na prometnicama, oštećenjima krovova i slično.

Centar 112 primio je čak 1400 poziva građana, kaže za N1 Damir Pilčik, šef područnog Ureda civilne zaštite Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Fasada KBC Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U jakom olujnom nevremenu u Zagrebu na gradskim ulicama sinoć su ozlijeđene dvije žene, doznaje Hina iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

'Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede', navodi se u priopćenju policije.

Na južnoj strani s glavne zgrade KBC-a Zagreb odvojio se, uslijed jakog vjetra, i pao veliki komad fasade i izolacije

  • +19
Kaos u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izdali su žurno upozorenje:

'Zbog jakog i olujnog vjetra, koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112.'

Građane se upozorava i da ne parkiraju automobile ispod stabala, kao i da paze kuda hodaju zbog opasnosti od urušavanja crjepova.

Tramvaji i autobusi

Tramvajski promet je redovit.

​Autobusna linija 140 privremeno ne prometuje zbog uklanjanja stabala s prometnica.

Vremenske neprilike otežavaju i usporavaju promet na širem gradskom području te autobusne linije prometuju s većim odstupanjem od reda vožnje.

​Sljemenska cesta zatvorena je za sav promet osim za vozila s posebnom dozvolom

Cijelu noć udari vjetra u Zagrebu bili su oko 70 kilometara na sat. Vatrogasci od jučer imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama.

Uz to, vatrogasci se bore s redovnim intervencijama vezano uz požare. U Javnoj vatrogasnoj postaji Zagreb kazali su da su intervenirali zbog desetak požara, između ostalog zbog požara na krovištu u Jankomiru.

U JVP Zagreb dolaze i pozivi za koje nisu zaduženi vatrogasci. 'Ljudi su u panici, ne znaju kome bi se obratili. Sve su gradske službe zatrpane dojavama pa zovu nas. Upućujemo ih na hitni broj Holdinga ili, u slučaju da im je oštećen krov i da trebaju popravak, na Gradsko stambeno-komunalno, koji imaju majstore za popravke', kazao je za N1 dežurni u JVP-u Zagreb.

Kako javlja Jutarnji list, tijekom današnjih intervencija ozlijeđen je vatrogasac DVD-a Šestine. Nastale su od motorne pile kojom je rukovao u kobnom trenutku, no srećom, prema prvim informacijama, zadobio je lakše ozljede.

  • +6
Vjetar prevrnuo štandove na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jutros su zamolili građane da zovu njihov broj samo u slučaju nužde. 'Od jučer do ranih jutarnjih sati imali smo 140 intervencija i radi se na njih još 20. Prvo se odrađuju intervencije u kojima su ugroženi ljudski životi, nakon čega slijede intervencije na prometnicama. Broj telefona 193 pretrpan je pozivima i molimo vas da zovete u slučaju krajnje nužde', napisali su zagrebački vatrogasci na svojoj stranici na Facebooku.

Hrvatske šume: Izbjegavajte ove dijelove Zagreba

Priopćenjem su se oglasile i Hrvatske šume. 'Zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno je padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma, stoga molimo građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske u kojima puše olujni vjetar. Čim to okolnosti budu dopuštale, Hrvatske šume će pristupiti sanaciji', stoji u priopćenju.

Otkazani ukopi na grobljima

Na zagrebačkim gradskim grobljima danas su otkazani svi planirani ukopi, dok će se ispraćaji održavati prema rasporedu samo u krugu mrtvačnice. 'S ukopima će se nastaviti čim za to budu stvoreni uvjeti. Iz sigurnosnih razloga molimo građane da ne posjećuju groblja dok se vremenski uvjeti ne stabiliziraju', poručuju iz Gradskih groblja.

  • +10
Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Incidenti i šteta zabilježeni u svim dijelovima grada

Kako navode internetski portali, objavljujući fotografije čitatelja, na Prisavlju je u smjeru Savske stablo palo preko ceste i blokiralo promet. Jedno stablo palo je na cestu na Knežiji. U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakat. Na križanju Vukovarske i Miramarske vjetar je srušio i semafor. Vatrogasci interveniraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.

Vatrogasci trenutno, zbog opasnosti od pada, uklanjaju stablo breze koje se nalazi ispred dječjeg odjela bolnice Fran Mihaljević.

Na Maksimirskoj cesti jutros oko 5 sati stablo je palo na tramvaj u pokretu, pri čemu nije bilo ozlijeđenih osoba, a zastoj u tramvajskom prometu u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati.

U Sopotu su vatrogasci intervenirali nakon što je drvo palo preko pet automobila.

Među ostalim, u Rakitju je nedugo poslije ponoći stablo palo na dva strujna kabela koja su potom pala na kolnik i promet je bio obustavljen do jutarnjih sati, a na Rokovom perivoju zbog pada stabla hrasta duljine 20 metara oštećen je betonski zid te srušena metalna ograda.

Policija navodi da su nastradali i osobni automobili kada su u Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade otpale dvije mramorne ploče, a kad se u Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade te pao na parkirani osobni automobil, tom prilikom su na vozilu oštećeni vjetrobransko staklo i poklopac motora.

U Ježevskoj ulici sa zgrade je pala limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, ali da uslijed pada konstrukcije nije bilo oštećenja druge imovine.

  • +7
Zbog olujnog vjetra pao limeni krov sa zgrade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Jak vjetar oštetio je i sat na tornju crkve svetog Marka, a s krova crkve palo je i nekoliko crjepova.

Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka, pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice.

Kad će ulaz biti ponovno otvoren, odlučit će policija, vjerojatno kad se vrijeme smiri, rekli su u saborskoj Službi za medije.

U intervenciju su stigli i vatrogasci i pokušali se popeti do sata, no zbog jakog vjetra morali su odustati.

Vjetar je porušio i štandove na Trgu bana Jelačića te stoljetna stabla u dvorištu psihijatrijske bolnice Vrapče.

Jedno drvo prouzročilo je i štetu u Tkalčićevoj ulici te se srušilo na terase lokala.

Zbog nevremena je odgođeno i otvaranje poznate izložbe Floraart.

  • +2
Nevrijeme u Tkalčićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb otvorio je i besplatnu telefonsku liniju za dojave o poteškoćama uzrokovanim vjetrom, a koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu. Zvati možete na 0800 818 919.

Ured za upravljanje hitnim situacijama: Bilo je 150 intervencija vatrogasaca

O stanju u Zagrebu oglasio se i Ured za upravljanje hitnim situacijama. 'Olujni vjetar je tijekom cijele noći rušio stabla, a od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne odradili su preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i nekoliko manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog holdinga', priopćili su iz ureda.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske - u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka.

  • +7
Jak vjetar rušio stabla u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina oborina.

  • +3
Karlovac: Olujni vjetar iščupao je stablo Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL