ZA SEZONU SPREMNI

Vatrogasci bez plaća, kanaderi na remontu

21.05.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Iako je do službenog početka protupožarne sezone, odnosno opasnosti od požara većih razmjera ostalo još 10-ak dana, vatrogasci na priobalju već imaju pune ruke posla, ali ne i novca za isplatu plaća

Kako se doznajeme od Mladena Magdića, predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu javnih službenika, neke vatrogasne postrojbe poput JVP Metković i JVP Ploče još nisu dobile plaću za travanj.

- Ministarstvo financija trebalo je doznačiti sredstva za isplatu plaća tim vatrogasnim postrojbama zaključno s 15. svibnja. Od tada je prošlo već tjedan dana, a vatrogasci još nisu dobili ni kunu - upozorava Magdić i pri tom proziva ministra financija Ivana Šukera i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič za nepoštovanje kolektivnog ugovora i neisplatu plaća.
Bura na Stonu

Prozivki je bilo i zbog neangažiranja kanadera u gašenju velikog požara koji je u srijedu buknuo pokraj Stona, jer se sva četiri kanadera trenutno nalaze na remontu u Zagrebu.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković kaže, međutim, kako angažiranje kanadera na gašenju požara pokraj Stona nije bilo nužno.

- Županijski vatrogasni zapovjednik procijenio je da su za gašenje požara bila dovoljna dva helikoptera, a uz to na terenu je bio angažiran i dovoljan broj vatrogasaca, njih pedesetak koji su uspješno odradili posao - kaže Franković te napominje da, koliko je njemu poznato, cijela protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prolazi uobičajenu proceduru pripreme, uključujući i remont kanadera, za ovogodišnju protupožarnu sezonu i da u tome još uvijek ne vidi nikakav problem.

- Vatrogasnim snagama kanaderi su nužno potrebni tijekom protupožarne sezone, odnosno usred ljeta kada je najveća opasnost od požara većih razmjera - napominje Franković.

U Ministarstvu obrane, pak, navode kako kanaderi ne bi ni mogli biti angažirani u gašenju požara na Pelješcu zbog jake bure, a to što se sva četiri nalaze na remontu opravdavaju činjenicom da protupožarna sezona još nije počela.

Potpuna je dezinformacija da su kod nas sva četiri kanadera. Ovdje su samo dva koja se servisiraju i bit će spremna za protupožarnu sezonu od 1. lipnja.

Ostala dva, kao i dva air tractora su na moru – doznaje se neslužbeno od visokopozicioniranog časnika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Čičkom Gaju nedaleko od Velike Gorice.

Doznajemo da će se kompleks izdvojiti iz sustava MORH-a, promijeniti ime u Zrakoplovno-tehnički centar, te postati javno poduzeće i okrenuti se tržištu u servisiranju zrakoplova i helikoptera.