Aktivno 1100 požara

Vatrena drama na sjeveru: Kanada zbog požara evakuira cijeli jedan grad

17.08.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Jedan od najvećih gradova na dalekom sjeveru Kanade evakuira se nakon upozorenja da bi do vikenda do kuća mogao stići veliki šumski požar koji već tjednima bijesni u tom dijelu zemlje

Oko 20 tisuća stanovnika Yellowknifea, glavnog grada sjeverozapadnih teritorija, dobilo je rok do petka u podne (19:00 po hrvatskom vremenu) da napuste grad. U srijedu u popodnevnim satima požar je bio već unutar 16 km od grada.

Još jedan požar prijeti zajednici u mjestu Hay River. Jedna osoba koja se odlučila na evakuaciju rekla je za CBC da joj se auto počeo topiti dok su se ona i njena obitelj vozili kroz žeravicu dok su bježali iz grada.

Sjeverozapadni teritoriji proglasili su izvanredno stanje kasno u utorak, a područjem bijesni gotovo 240 šumskih požara.

Shane Thompson, regionalni ministar okoliša, rekao je na press konferenciji u srijedu da su se požari 'ponovno pogoršali' i sada predstavljaju 'pravu prijetnju' Yellowknifeu.

'Želim naglasiti da grad nije u neposrednoj opasnosti. Ali bez kiše, moguće je da će vatra do vikenda doći do periferije grada', kazao je.

'Izlažete sebe i druge riziku ako odlučite ostati', dodao je.

Premijerka sjeverozapadnih teritorija opisala je evakuaciju Yellowknifea situacijom 'bez presedana'.

'Znam da smo svi umorni od te riječi, ali ne postoji drugi način da se opiše situacija u sjeverozapadnim teritorijima', rekla je Caroline Cochrane u srijedu.

Neki stanovnici Yellowknifea počeli su se evakuirati čim je stigao apel vlasti. 'Gledala sam kako se letovi rasprodaju i kako cijene rastu, i nekako sam došla do točke u kojoj smo zaključili da trebamo otići', rekla je za CBC Ashley Maclellan, koja je sa svojom bebom pobjegla u obližnji Edmonton.

  • +4
Požar u Kanadi Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Gradonačelnica Hay Rivera Kandis Jameson pozvala je sve koji su ostali u gradu da odmah odu. Vatra se pomaknula 30 km u nekoliko sati zbog jakog vjetra ranije ovog tjedna, zatvorivši jedine dvije autoceste koje vode iz grada. Zatim je zastala 10-ak km od grada.

Cesta koja vodi iz Hay Rivera je 'opasna', rekla je gradonačelnica, dodavši da se smanjuju zalihe hrane i benzina u gradu.

Telefonske i internetske usluge također su u prekidu u toj udaljenoj regiji.

Kanadska vojska koordinira operacije zračne evakucije iz nekoliko mjesta u Sjeverozapadnim teritorijima koja su posljednjih dana bila ugrožene šumskim požarima. Zračna evakucija iz Yellowknifea trebala bi započeti u četvrtak poslijepodne, i to će biti najveća evakucija putem zraka u povijesti teritorija.

Kanada proživljava najgoru sezonu šumskih požara dosad, s gotovo 1100 aktivnih požara koji su u srijedu gorjeli diljem zemlje.

Stručnjaci kao razlog navode toplije i sušnije proljeće od uobičajenog. Znanstvenici kažu da klimatske promjene povećavaju rizik od vrućeg, suhog vremena koje će vjerojatno izazvati šumske požare.