kraj drame

Nema opasnosti zbog požara na Pelješcu, vatra na Marjanu pod kontrolom, vatrogasci do jutra ostaju na terenu

25.09.2018 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon što su se gotovo cijelo popodne vatrogasci borili s požarom na Pelješcu, on je večernjim satima stavljen pod kontrolu. Manji požar buknuo je i na Marjanu u Splitu, no on je vrlo brzo lokaliziran.

21:17 Pola sata nakon što je u splitskoj Park šumi Marjan izbio požar vatrogasci su ga u utorak navečer stavili pod nadzor a na terenu će ostati do jutra, doznaje Hina od dozapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Splita Zorana Radunića.

20:56 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da je situacija u Orebiću puno bolja. "Nema više dima, gori u brdima, ali nema nikakve opasnosti. Na terenu je 260 vatrogasaca i 50 vojnika, dakle požar gasi više od 300 ljudi", rekao je Tucaković za N1 i dodao da dodatne snage dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije te da će tijekom noći doći vatrogasci iz Primorsko-goranske i Koprivničko križevačke.

20:50 Splitski centar 112 dobio je dojavu zbog požara na Marjanu. Oko 19.35 sati građani, većinom s područja Kaštela, su im dojavili da gori iznad Prve vode. Vatrogasna vozila upućena su na teren.

20:31 U Orebiću je u tijeku zajednički sastanak Stožera CZ Općine Orebić i Dubrovačko-neretvanske županije, kojemu prisustvuju i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Požar je i dalje aktivan. Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, DVIP-ovi, JVP-i te pripadnici NOS-a. Sa snagama koje su u dolasku, ukupno će kod Orebića biti 234 vatrogasca sa 64 vozila. Aktivni požar kod Kule Norinske gasi 65 vatrogasaca sa 16 vozila. Za sutra ujutro u 8:00 sati sazvan je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

20:15 Zabrinutost zbog požara izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. "Razgovarala sam za zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebali i želim im da se što prije oporave. Vrijeme se malo smiruje, tako da kanaderi mogu letjeti", rekla je predsjednica.

  • +19
Požar na Pelješcu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

19:12 Ministar obrane Damir Krstičević hitno sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije zbog požara na Pelješcu.

Stožer će se, kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, sastati sutra u 8 sati u Orebiću, dakle oko 24 sata nakon izbijanja katastrofalnog požara na Pelješcu. Na tom sastanku će, tvrde u MORH-u, biti dogovoreni daljnji koraci. Iz MORH-a dodaju da će pedeset pripadnika Hrvatske vojske sa šest vozila će cijelu noć biti angažirani na požarištu

18:39: Kod Kule Norinske došlo je do prevrtanja cisterne DVD-a Metković, srećom vatrogasci su samo lakše ozlijeđeni.

17:22 U pomoć protiv borbe s vatrenom stihijom u Pelješac su stigli i vatrogasci iz Zagreba, javlja Facebook stranica Vatrogasci - oni su naši heroji:

17:00 Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, kanaderi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“, izvijestio je MORH.

16:18 Tri kanadera, koja su bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera.

16:15 Cesta za Dubrovnik je još uvijek zatvorena za sav promet, a trajekt Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula – Orebić zasad pristaje u Trsteniku. Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, neslužbeno doznaje Dubrovački vjesnik. Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić

​​​​​​​15.52 Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima, javlja HRT. 'Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjele su četiri kuće. Na sreću nema ozlijeđenih i to je najbitnije u ovom trenutku', rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković u izjavi za HRT

15.43 Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, gdje se vatrogasci bore s vatrom i jakom burom, a evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala i dva autokampa.

  • +16
Požar na Pelješcu Izvor: Pixsell / Autor: Ive Trojanović

15.39 'Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao. Bit će sigurno ovdje još borbe', izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za N1 televiziju.

15.30 Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika za pomoć u gašenju požara na Pelješcu angažirane su i dodatne vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je DUZS.

Iz Ministarstva obrane su izvijestili kako su na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac uputili 50 pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za N1 je potvrdio da je vatra došla do grada Orebića te da u mjestu Stanković gore kuće, a da kanaderi ne mogu gasiti požarište zbog jakog vjetra.

'Neće ovo na dobro', rekao je Simović za N1.

Hrvatski autoklub izvijestio je kako je zbog požara prekinut promet na Pelješcu na predjelu Postup (Mokalo) kod Orebića (DC414).

Sazvana je sjednica Stožer civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Požar kod Kule Norinske gase tri kanadera

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je dojavu o požaru trave, niskog i visokog raslinja na predjelu Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, između Opuzena i Metkovića.

U 15h DUZS je izvijestio da su na požarište kod Kule Norinske upućena 3 kanadera.

Ranije su na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti.

'Na terenu su svi vatrogasci s Pelješca, dolazi u pomoć i DVD Korčula te JVP Dubrovačko primorje. Požar se širio prema kućama no zaustavljen je na vrijeme, a sada se širi prema brdu no treba biti na oprezu jer situacija uopće nije jednostavna, doznaje Dubrovački vjesnik od županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

'Sa zapovjedništvom u Divuljama smo dogovorili da kanaderi budu stacionirani u Splitu da, ako bude potrebe i vjetar malo stane, mogu brže priskočiti u pomoć', istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik.

Dodao je kako je pred vatrogascima zasigurno dug dan ali vrlo vjerojatno i duga noć.