VATRA NA JADRANU

Tri kanadera brane Ponikve, i dalje gori na Pelješcu i Korčuli

23.07.2015 u 10:39

  • +23

Borba za kuće od vatrene stihije na Pelješcu

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Bionic
Reading

Sva tri požarišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – dva na Pelješcu i jedan na Korčuli su i dalje aktivna, rekao je u četvrtak ujutro glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović

Protupožarne Zračne snage HRZ PZO u četvrtak ujutro nastavile su s gašenjima požara na Pelješću i Korčuli - tri zrakoplova Canadair CL-415 gase na Pelješcu, dok helikopter Mi-8 MTV prevozi smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli, te natrag do Šibenika i Zemunika.

Zračne snage OS RH iz 93. zrakoplovne baze HRZ PZO u cjelodnevnim su akcijama gašenja požara na Pelješcu već treći dan, a na Korčuli već peti dan, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Na Pelješcu na predjelu Ponikava požar gase tri kanadera, a gori i prema Janjini, te i dalje na području Smokvice na Korčuli, kaže Cvjetinović dodavši kako sinoćnja kiša nije puno pomogla vatrogascima.

'Kiša nam nažalost u srijedu navečer nije puno pomogla, nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predjelu Dančanje i Brijesta', rekao je, napomenivši kako se vatrogasci nadaju da jutros neće biti vjetra.

'Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici. Kod mjesta Brna je vatra bila došla na stotinjak metara od kuća. Stambeni objekti zasada na sreću nisu nigdje u neposrednoj opasnosti iako vatra na pojedinim dijelovima ide prema naseljima. Tu se posvećuje najviše pozornosti', rekao je Cvjetinović.

Sinoć oko 23,30 sati na Pelješcu je nakratko pala kiša, koja je malo pomogla vatrogascima u kontroliranju širenja požara i zgarišta, no od udara groma planula su dva požara, jedan na otoku Šipanu, a drugi između mjesta Slano i Slađenovići.

Brzom reakcijom oba su ugašena, a opožarena površina je minimalna.