CURENJE DOKUMENATA

Vatikanski sud optužio sobara Benedikta XVI.

26.05.2012 u 19:29

Bionic
Reading

Vatikanski sud u subotu je službeno optužio Papina sobara Paola Gabrielea (46) za neovlašeno posjedovanje povjerljivih dokumenata i najavio pokretanje šire istrage kako bi se utvrdilo je li Gabriele imao suučesnike koji su mu pomagali u njihovu plasiranju u javnost, javljaju agencije

U priopćenju suda Gabriele se naziva 'okrivljenikom' i navodi se kako je preliminarna istraga protiv njega unaprijeđena u 'službenu', što znači da je Papin sobar i formalno optužen za curenje vatikanskih dokumenata, prenosi Reuters.

Nešto ranije je i vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi, tri dana nakon uhićenja i dan nakon što su talijanski mediji objavili njegov identitet, potvrdio da je Gabriele uhićen.

'Mogu potvrditi da je osoba uhićena u srijedu, u čijem su stanu i kod njega osobno pronađeni povjerljivi dokumenti, Paolo Gabriele i da se nalazi u zatvoru', rekao je Lombardi, javlja AFP.

'Gabriele je izabrao dva branitelja i imao je prigodu sastati se s njima. Sastajat će se i dalje u nastavku postupka. Gabriele uživa sva prava zajamčena kaznenim zakonom i procedurama Države Grada Vatikana', kazao je Lombardi.

Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata talijanskim medijima. Spominju se čak i osobna pisma papi Benediktu XVI.

U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. U njima se često spominje ime državnog tajnika Tarcisia Bertonea. Neki od dokumenata završili su u knjizi Gianluigija Nuzzija 'Njegova Svetost' koja je objavljena prošli tjedan i u kojoj se govori o korupciji i spletkarenju u Vatikanu.

Kažu da je Papa bio šokiran i tužan zbog curenja dokumenata i zapovijedio je provođenje nekoliko istraga, pa i jednu kojom rukovodi vatikanska policija, a drugom povjerenstvo kardinala. Pristup njegovim osobnim dokumentima ima vrlo malo ljudi, uključujući već spomenutog sobara, te još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika Georga Gaenswein i Alfreda Xuereb.