EVOLUCIJA U CRKVI

Vatikan sponzorira konferenciju o Darwinu

03.03.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Međunarodni znanstveni skup kojim će se obilježiti 150. obljetnica objavljivanja knjige Charlesa Darwina "O postanku vrsta" počinje u utorak u Rimu pod pokroviteljstvom Svete Stolice.

RIM - Na skupu koji se od 3. do 7. ožujka održava u Rimu sudjelovat će znanstvenici, filozofi i teolozi koji će raspravljati o odnosu Darwinove teorije evolucije i vjerovanja da je Bog stvorio svijet.

Već desetljećima se vode oštre rasprave između onih koji prihvaćaju Darwinovu teoriju da su se sve vrste živih bića, među njima i ljudska, razvijale prirodnom selekcijom kroz milijune godina i onih koji, doslovno shvaćajući Bibliju, tvrde da je Bog stvorio svijet u šest dana, a čovjeka na svoju sliku.

No Sveta Stolica je, otvarajući konferenciju, rekla da Katolička crkva, za razliku od mnogih protestantskih crkava, nikada nije osudila teoriju britanskog znanstvenika Charlesa Darwina.

Teorija evolucije se "ne protivi učenju Katoličke crkve ni poruci Biblije", istaknuo je nadbiskup Gianfranco Ravasi, predstojnik Papinskog vijeća za kulturu, podsjetivši da djelo "O postanku vrsta" nikada nije bilo na indeksu zabranjenih knjiga Katoličke crkve.

Konferencija koju organizira Papinsko gregorijansko sveučilište u Rimu i američko Sveučilište Notre Dame u Indijani, jedna je od dviju konferencija koje ove godine planira održati Sveta Stolica kako bi preispitala rad Galileija i Darwina - znanstvenika čije su revolucionarne ideje uzdrmale vjerska uvjerenja.

Godine 1992. papa Ivan Pavao II. javno se ispričao zbog odnosa Katoličke crkve u 17. stoljeću prema talijanskom znanstveniku Galileu Galileiju, kojeg je Crkva natjerala da se odrekne svog učenja prema kojem se Zemlja zajedno s drugim planetima okreće oko Sunca.