RAZOČARAN SPORAZUMOM

Varufakis: Cipras je prihvatio nemoguće

13.07.2015 u 16:53

Bionic
Reading

U svom prvom intervjuu nakon ostavke bivši grčki ministar financija Janis Varufakis rekao je da Njemačka u potpunosti kontrolira zemlje eurozone, da je iznuđenim sporazumom Grčka prevarena te da je prošlotjedni referendum bio uzaludan

Varufakis je razočaran postignutim dogovorom, a prema njegovom mišljenju, on je ponižavajući za Grčku. Prijedlozi koje su ponudili kreditori za Varufakisa su bili neprihvatljivi. 'Oni su nemogući, totalno neodrživi i otrovni. To je vrsta prijedloga koja vam pokazuje da druga strana ne želi dogovor', rekao je Varufakis za New Statesman.

Premda se činilo da postoji podjela unutar Euroskupine za i protiv grexita, Varufakis smatra da su čelnici Euroskupine uvijek bili jedinstveni u odbijanju obnavljanja pregovora. 'Bilo je ljudi koji su bili simpatični, na osobnoj razini, poput šefice MMF-a Christine Lagarde, ali na sastancima Euroskupine vrlo moćne osobe gledale bi vas u oči i govorile: 'U pravu ste, ali ćemo vas svejedno uništiti', svjedoči Varufakis.

Varufakis tvrdi da je unaprijed znao što se sprema Grčkoj. Uvjeravao je kolege iz vlade da će Europska središnja banka zatvoriti grčke banke kako bi prisilila Ciprasa da ustukne. Skovao je i plan za slučaj da se to dogodi ako Grci na referendumu glasaju protiv štednje, ali Cipras nije imao dovoljno hrabrosti da ga sprovede u djelo.

Kaže da su zemlje s velikim dugovima za koje se očekivalo da će biti prijateljski nastrojene prema Grčkoj zapravo bile njene najveće neprijateljice. 'Naš uspjeh bio bi najveća noćna mora vlada zemalja poput Portugala, Španjolske, Italije i Irske. To bi ih politički uništilo jer bi morale odgovoriti svom narodu zašto nisu pregovarale kao Grci', kaže Varufakis.

Rekao je da je francuski ministar financija Michel Sapin jedini odstupao od njemačke linije, ali vrlo suptilno. Međutim, kada bi njemački ministar financija Wolfgang Schäuble odredio službenu liniju, Sapin bi uvijek popustio, kaže Varufakis.