SUMNJA U SUKOB INTERESA

Vargina udruga nikad nije radila nijedan projekt

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem prošlog tjedna odlučilo je pokrenuti postupak protiv ministra zdravlja Siniše Varge zbog povrede etičkih načela u obnašanju javne dužnosti. Naime, prema pisanju medija, sumnju u sukob interesa pobudilo je to što je Vlada odobrila pokroviteljstvo i 50 tisuća kuna za trodnevni medicinski kongres primarne zdravstvene zaštite u Opatiji koji organizira CIMS, kojem je pak Varga bio na čelu prije preuzimanja ministarske funkcije

'Donošenje odluke o prihvaćanju pokroviteljstva Ministarstva zdravlja nad Prvim međunarodnim kongresom primarne zdravstvene zaštite te financijska potpora od 50.000 kuna udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) sami po sebi ne predstavljaju povredu zakona kojim se propisuje način financiranja udruga civilnog društva. Međutim specifične okolnosti ostavljaju osnovanu sumnju da je ministar Varga iskoristio ministarsku dužnost za promicanje udruge čiji je osnivač i član', pojasnila je prošli tjedan predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Podsjetimo, mediji su krajem prošlog mjeseca pisali o potencijalnom sukobu interesa ministra zdravlja Siniše Varge. Naime u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno je da je Vlada na svojoj prvoj sjednici nakon ljetnog raspusta donijela odluku da s 50.000 kuna donira skup koji organizira udruga kojoj je do prije šest mjeseci na čelu bio aktualni ministar zdravlja Siniša Varga. Na tom skupu očekuje se dolazak velikog broja liječnika koji će plaćati kotizaciju od 1.500 do 3.500 kuna, a Hrvatska liječnička komora bodovat će sudjelovanje na kongresu.

Povjerenstvo je stoga odlučilo pokrenuti postupak u kojem će se, piše današnja Slobodna Dalmacija, pozabaviti i statusom CIMS-a u odnosu na druge udruge civilnog društva jer su u pripremi postupka doznali da je CIMS od HZZO-a zatražio pokroviteljstvo 3. srpnja ove godine i samo dan poslije dobio ugovor, dok je Ministarstvo zdravlja o tome odlučivalo samo osam dana. Odluka o pokroviteljstvu nad kongresom u MZ-u je donesena 22. srpnja, a CIMS je o tome na raznim mrežnim stranicama obavijestio već 19. srpnja.

Uz to, Povjerenstvo će od Udruge CIMS zatražiti podatke o ranijim projektima da se utvrdi čime je ova udruga zaslužila takvo povjerenje i pažnju Vlade RH. Međutim, prema financijskim izvještajima od 2011. do danas, koje u posjedu ima Slobodna Dalmacija, vidljivo je, piše ovaj list, da je Vlada dala strateško značenje kongresu udruge koja nije imala doslovno nijedan projekt, a pitanje je ima li i ikakvo članstvo, pored ministra Varge, tajnice i predsjednika.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.