ODLAZAK NA RAD U EU

Varga najavio rješenje za medicinske sestre u roku od 14 dana

14.04.2015 u 18:51

Bionic
Reading

Predstavnice Inicijative medicinskih sestara – medicinskih tehničara temeljnog obrazovanja, nezadovoljne navodnom diskriminacijom sestara sa četverogodišnjom srednjom školom pri dobivanju potvrda za rad u inozemstvu, razgovarale su u utorak s ministrom zdravlja Sinišom Vargom koji je izrazio uvjerenje da će se problem neujednačene prakse u izdavanju potvrda riješiti u iduća dva tjedna

Nakon dvosatnog sastanka Varga je novinarima rekao kako vjeruje da će se uskoro, u suradnji sa strukom, postići tumačenje propisa koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane.

Iz Inicijative upozoravaju da su medicinske sestre i tehničari sa četverogodišnjim temeljnim obrazovanjem postali žrtve samovolje vodstva Hrvatske komore medicinskih sestara, koja im ne želi izdati potvrde za samostalan rad u inozemstvu. Traže da im se priznaju stečena prava, izmjene Zakona o sestrinstvu i temeljitu reformu strukovne komore.

Varga je pojasnio da je problem nastao u neujednačenoj praksi Komore u izdavanju potvrda zbog različitog tumačenja direktiva EU i pretpristupnih ugovora potpisanih između EU i Hrvatske.

Riječ je, kaže, o nekoliko odredaba koje treba 'protumačiti trezvene glave' i ujednačiti praksu u izdavanju potvrda, kako bi se one izdavale sukladno licencama za rad u Hrvatskoj i temeljem prava koja proizlaze iz potpisanih direktiva.

Upitan strahuje li od mogućeg egzodusa medicinskih sestara iz Hrvatske, Varga je potvrdio 'određenu zabrinutost' i izrazio želju da se one prvenstveno zaposle u Hrvatskoj, a tek eventualno, zbog osobnih afiniteta, traže posao u inozemstvu.

Gordana Miškulin iz Inicijative ustvrdila da su hrvatske medicinske sestre, zbog nespretnih prijevoda, svedene na razinu obrazovanja šestomjesečnog pučkog otvorenog učilišta.

Za propuste u tumačenju direktiva odgovornom smatra Komoru medicinskih sestara, koja je pojedine odredbe krivo protumačila, na korist sestara s višim obrazovanjem.

Miškulin je rekla da komunicira s pedestak sestara s temeljnim četverogodišnjim obrazovanjem koje su otišle raditi u zapadnoeuropske zemlje, u Veliku Britaniju, Irsku, Dansku i Švedsku.

Nakon što je za njih iz Hrvatske stigla dopusnica za rad ostale su, kaže, 'na ledu' - raznose pizze i peru stubišta da bi sačuvale boravišnu dozvolu. Sve su to sestre koje su završile srednju medicinsku školu, odnosno naše temeljno obrazovanje, ističe Miškulin.