mjere prevencije

Varaždinska županija traži suglasnost za obustavu rada trgovina

16.03.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Načelnik Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin zatražio je u ponedjeljak je od Nacionalnog Stožera Civilne zaštite i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva suglasnost za obustavu rada trgovina, osim onih s prehrambenim artiklima, te dobrovoljnu samoizolaciju osoba starije životne dobi

Vugrin je novinarima rekao da je Stožer donio odluku, za koju očekuju suglasnost Nacionalnog stožera, o potrebi ograničenja rada i mjera ponašanja na području Varaždinske županije od 17. ožujka radi sprječavanja širenja koronavirusa.

'Odluka se odnosi na privremeno ograničavanje rada trgovina s prehrambenim artiklima do 20 sati uz obavezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od strane HZJZ-a', kazao je.

Pobrojao je i ostale mjere među kojima su privremena obustava rada trgovina i trgovačkih centara, privremena obustava rada ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak usluge proizvodnje i dostave hrane i rada pučkih kuhinja te privremena obustava rada uslužnih djelatnosti, frizera kozmetičara, brijača, pedikera i drugih gdje se ostvaruje bliski kontakt s ljudima.

Traži se i privremena obustava rada kinodvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness centara i rekreacijskih centara, zatim obustava održavanja izložbi, revija, sajmova, rada plesnih škola, dječjih i drugih radionica, noćnih i disko klubova, kao i obustava svih vrsta okupljanja. Odlukom, na koju čekaju suglasnost Nacionalnog stožera, obuhvaćeno je i privremeno određivanje dobrovoljne samoizolacije za sve starije životne dobi.

„Odluka se upućuje na suglasnost Stožeru civilne zaštite RH i Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva i kad dobijemo suglasnost stupa odmah na snagu“, rekao je Vugrin.

Čačić pozvao umirovljenike na dobrovoljnu samoizolaciju

Varaždinskim župan Radimir Čačić je naglasio da se otprilike dvije trećine svih oboljelih odnosi na ljude iznad 65 godina, a da je u Varaždinskoj županiji četvrtina stanovništva ili 42 tisuće umirovljenika.

'Oni nemaju niti jednog objektivnog razlika da imaju bilo kakve ozbiljne intenzivne socijalne kontakte pa ih pozivamo na dobrovoljnu samoizolaciju', rekao je Čačić.

Zamjenik župana Tomislav Paljak izvijestio je da ima početnih poteškoća u praćenju nastave od kuće, što je Ministarstvo obrazovanja i predvidjelo, te da bi cijeli sustav mogao funkcionirati od srijede.

U Varaždinskoj županiji i dalje je pet zaraženih koronavirusom.

'Oni imaju slabo izražene simptome. Prvozaraženi čak više nema simptome i očekujemo da će uskoro imati prvi negativni nalaz', rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin te dodao da je pod nadzorom oko 500 osoba s rješenjem o samoizolaciji, a u četiri slučaja mjere su prekršene, od kojih je jedan osoba koja je ponovila prekršaj.