OCJENE NA INTERNETU

Varaždin - prvi grad u kojem će sve škole imati e-imenike

28.08.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Da bi vidjeli ocjene, izostanke i slično, roditelji učenika viših razreda varaždinskih osnovnih škola više neće morati odlaziti u školu. Umjesto toga, trebat će samo upaliti računalo ili sličan uređaj te pristupiti e-imeniku

Od 2. rujna u svih sedam varaždinskih osnovnih škola u višim će razredima na stolovima nastavnika biti računala s e-imenicima, aplikacijom koja je predstavio gradonačelnik Goran Habuš zajedno s ravnateljima osnovnih škola.

Varaždin će tako postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem će dosadašnje razredne knjige zamijeniti prijenosna računala, a roditelji će svakodnevno moći pregledavati e –imenike, odnosno ocjene, izostanke i ostale informacije vezane uz obrazovanje svojih školaraca, ali time neće nestati potreba za dolazak roditelja u školu, naglasio je Habuš dodavši da će se time olakšati rad nastavnicima, a roditeljima olakšati briga o učenicima.


Osim stalog uvida u ocjene, roditelji i učenici će i druge koristi od elektronske evidencije uspjeha i rada. Naime, e-dnevnik upozoravat će ukoliko je učenik istoga dana već ispitivan, a roditelji će elektronskom poštom biti obavještavani o izostanku učenika s nastave već ujutro istoga dana.

Jasminka Dvorski, ravnateljica IV. Osnovne škole, najavila je da će roditelji dobiti jasne upute o e-imeniku na prvim sastancima, ali da su već sada njihove prve reakcije pozitivne.

Pripreme za ostvarenje ovog projekta obavljene su tijekom ljeta, a za njegovu tehničku realizaciju iz gradskog je proračuna izdvojeno 500 tisuća kuna. Grad Varaždin je za svako od 89 razrednih odjeljenja kupio po jedno prijenosno računalo, a u radnim prostorima škola postavljena je lokalna računalna mreža. Na kraju je nabavljena i aplikacija e-dnevnik koju je izradio CARNet – Hrvatska akademska i istraživačka mreža.

Nakon što su osigurani svi tehnički preduvjeti, svi su nastavnici i administratori prošli edukaciju kako bi se e-dnevnici počeli koristiti od prvog dana nove školske godine. Varaždinski gradonačelnik najavio je da će se od iduće školske godine e-dnevnici uvesti i u sve niže razrede u Varaždinu jer je prilikom realizacije projekta ušteđeno oko sto tisuća kuna.