ČEKAJU SE OPTUŽNICE

Vandoren nahvalio Bajića i Karamarka

22.09.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Povećanje učinkovitosti i djelotvornosti prethodnog postupka u kaznenim postupcima pružanjem podrške sudovima, DORH-u i MUP-u u primjeni novog Zakona o kaznenom postupku cilj su i svrha projekta 'Potpora reformi kaznenog postupka' koji u sklopu programa IPA 2008. financira Europska unija

Projekt 'Potpora reformi kaznenog postupka', vrijedan oko dva milijuna eura, svečano je danas otvoren u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, a s provedbom je započeo 9. lipnja 2011. godine i trajat će 21 mjesec. Rezultati koje se očekuje da će polučiti su: bolje funkcioniranje sudova u kaznenim postupcima, veća neovisnost i učinkovitost državnih odvjetnika te veća učinkovitost policije u kaznenim istragama.

Prilikom otvaranja projekta hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da će dijelom sredstava biti nabavljeno 70 novih videouređaja potrebnih za snimanje ispitivanja osumnjičenika, a dio sredstava će biti namijenjen daljnjoj edukaciji u cilju poboljšanja kaznenih postupaka. Istaknuo je da je novim ZKP-om korjenito promijenjen kazneni postupak te da premda je novi ZKP izazvao dosta polemika, kad se podvuče crta i sagledaju rezultati, vidljiva je učinkovitost novoga Zakona i njegova uloga u uspješnoj borbi protiv korupcije.

Hrvatske napore i rezultate na ovom je području pohvalio i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, podsjetivši da je svakoj demokratskoj zemlji važno imati učinkovit kazneni postupak. Napredak u otkrivanju kaznenih djela u društvu i poboljšanje kaznenih postupaka u Hrvatskoj bitni su preduvjeti potpune provedbe pravne stečevine Europske unije, a Vandoren je kazao da su izazovi i dalje veliki te da treba uzimati u obzir ljudska i građanska prava kako žrtava tako i osumnjičenika.

Naglasio je značaj suradnje DORH-a i policije te uz pohvalu dosadašnjim rezultatima dodao da treba vidjeti i hoće li i kako rezultati dosadašnjih i svih budućih istraga rezultirati optužnicama jer je učinkovitost u interesu i pojedinca i društva, a usavršavanje i edukacija uvijek su i svugdje potrebni.

Povećanje sigurnosti građana i društva, pristup poštenom i pravednom suđenju te efikasnije procesuiranje prijestupnika potrebni su za jačanje vladavine prava u svakoj zemlji, pa tako i Hrvatskoj, zaključeno je prilikom otvaranja ovoga projekta, koji uz hrvatsko Ministarstvo pravosuđa provode Njemačka zaklada za međunarodnu pravnu suradnju - IRZ te francuska Agencija za međunarodnu pravnu suradnju - ACOJURIS.