press konferencija privremenog ravnatelja

[FOTO/VIDEO] Vanđelić najavio: Raspisuje se natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, imat će plaću 21 tisuću kuna bruto

22.12.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić održao je press konferenciju, na kojoj je najavio da će se javiti na natječaj za ravnatelja Fonda

Vanđelić je na press konferenciji pojasnio što je sve napravljeno u mjesec i pol, ali i progovorio o plaćama u Fondu.

'U proteklih mjesec i pol od mog imenovanja pripremljen je niz relevantnih dokumenata koji su temelj za rad Fonda i preduvjet za zapošljavanja te koji predviđaju dvije najavljene samostalne službe – službu interne revizije i službu za prevenciju prevara. Kako sam već ranije isticao, moj cilj je da se cijeli proces obnove vodi što transparentnije, bez malverzacija i korupcije. Ovdje je riječ o jednom o najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj, pa čak i u Europi u ovom trenutku, i zato ustrojavamo antikoruptivni sustav potrošnje novca koji će u potpunosti smanjiti mogućnost neprihvatljivog korištenja javnih sredstava', rekao je Vanđelić.

'Ravnatelj Fonda ima plaću od oko 21 tisuću kuna bruto, to je neto oko 14 tisuća kuna. Svi ostali kolege koji su bliski upravi smjestili su se plaćama vrlo blizu. Smatram osobno da su te funkcije, ne samo u Fondu, nego i liječnici i menadžeri, podcijenjene. Netko tko upravlja s 42 milijarde kuna zahtijeva puno veću pozornost. Trebali bi imati jaču kontrolu, ali i kvalitetnije plaće', kazao je Vanđelić.

Video: Željko Lukunić/PIXSELL

'Što se tiče troškova Fonda, on je proračunski korisnik. Nemamo račun u banci, proračunski smo korisnik. Na stavci proračuna do kraja godine je 36 tisuća kuna. To je za bruto plaću ravnatelja i neke javnobilježničke troškove', kazao je Vanđelić.

Kazao je da je pokrenuta i web stranica Fonda, na kojoj se nalaze svi relevantni dokumenti. 'Na njoj će biti objavljivani i natječaji za zapošljavanje ljudi u Fondu', kazao je privremeni ravnatelj.

Vanđelić je, vezano uz neke kritike o sukobu interesa, rekao da nije bio u sukobu interesa, ali da je za svaki slučaj podnio ostavku kao član NO-a Croatia osiguranja.

Otkrio je da je Upravno vijeće donijelo odluku da se raspiše natječaj za ravnatelja i zamjenika ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba i okolice te da se on planira javiti na njega.

  • +5
Press konferencija Damira Vanđelića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Većina poslova potrebnih za stvarni početak rada Fonda za obnovu je obavljena, a za neke stvari, poput informatičkih rješenja koja će pratiti obnovu, ipak treba malo više vremena, ali vjerujem da je, kao i kod gradnje kuće, nužno napraviti dobre temelje kako bi kasnije sve funkcioniralo bez poteškoća. Kao i građani koji čekaju obnovu svojih domova, volio bih da sve to ide puno brže, no trudimo se maksimalno ubrzati procese kako bismo u proljeće krenuli s procesom obnove. Bitno je podsjetiti da puno toga ovisi i o samim građanima koji moraju prikupiti potrebnu dokumentaciju i podnijeti zahtjeve Ministarstvu graditeljstva', objasnio je Damir Vanđelić.

'Elaborati i projekti trebali bi krenuti kroz mjesec i pol dana, negdje pred ljeto će trebati krenuti radovi. Neki su već krenuli u samoobnovi, nekih 200-tinjak zgrada, što je dopušteno zakonom i njihovi će troškovi biti refundirati', poručio je priznavši da je moguća situacija da će obnova krenuti više od godine dana nakon razornog potresa.

Vanđelić je uz to rekao da je do danas u Ministarstvo pristiglo tek 40-ak zahtjeva za obnovu te je savjetovao građanima da što prije podnesu zahtjeve, jer bez zahtjeva, obnove neće biti.

Dodao je da će Fond obrađivati zahtjeve prema redoslijedu zaprimanja, a ako dođe do velikog broja zahtjeva u isto vrijeme, prioritetne će biti one građevine koje su najteže oštećene, ali bit će i blokovskog grupiranja obnove što bi smanjilo troškove.