obećao i ispunio

[DOKUMENT] Damir Vanđelić predstavio Fond za obnovu Zagreba i javnosti otkrio svoju impresivnu imovinu

13.11.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić predstavio je u petak to tijelo najavivši da će prije idućeg ljeta krenuti radovi na konstrukcijskoj obnovi zgrada, pritom je odbacio nagađanja o svojoj kandidaturi za gradonačelnika Zagreba jer mu je prioritet Fond

"Realno je očekivati da će se krajem proljeća, prvog kvartala početi odvijati stotine projektiranja, raditi istražni radovi, otklanjati određeni objekti, a prije ljeta će početi radovi na konstrukcijskoj obnovi, ovisno o tome je li nešto kulturno dobro i kakva je odluka vlasnika", rekao je Vanđelić na konferenciji za novinare.

Predlaže instaliranje dodatnih alata kontrole

Najavio je da će razviti IT alate koji će omogućiti zainteresiranima da pretraživanjem vide troškove Fonda, sve sklopljene ugovore i situacije na objektima.

Osobno će, kaže, predložiti da Fond instalira dodatne alate kontrole - internu i vanjsku reviziju te samostalnu službu za prevenciju prevara.

Bez obzira što funkcija privremenog ravnatelja Fonda za obnovu nije obuhvaćena Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, odnosno ne postoji obveza predaje imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Damir Vanđelić je odlučio medijima predstaviti popis svoje imovine te izvore financiranja. Okvirna procjena vrijednosti njegove imovine, koja obuhvaća stanove, pokretnine, OPG Damir Vanđelić, dionice te gotovinu na računu u banci, iznosi 19.226.284 kuna.

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije osnovan je temeljem Zakona o obnovi izglasanog 11. rujna, a zadaća mu je provoditi obnovu zgrada koje nisu javne namjene sukladno odluci Ministarstva.

Imovina Damira Vanđelića by Tportal.hr on Scribd

Sredstva za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, poslovnih, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada te gradnju zamjenskih obiteljskih kuća koje su neuporabljive, odnosno privremeno neuporabljive, uključujući i troškove privremene pohrane stvari, osigurat će Republika Hrvatska u državnom proračunu u visini od 60 posto, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija u visini po 20 posto i vlasnici, odnosno suvlasnici nekretnina u visini po 20 posto.

Vanđelić je istaknuo da škole i bolnice nisu pod ingerencijom Fonda, trebala bi odluka vlasnika da se proširi opseg rada Fonda i škole i bolnice dođu pod njegovu nadležnost.

Konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća Fonda bit će u ponedjeljak, 16. studenog. Vanđelić je istaknuo da paralelno s time rade na financiranju obnove i operativnim tehničkim stvarima, poput izrade informatičkih aplikacija za praćenje e-obnove, pripremu svih tehničkih dokumenata i dokumentacije za javnu nabavu, projektiranje, stručni nadzor, operativne koordinatore i revidente.

  • +3
Predstavljen Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Vezano za prioritete obnove, poručio je da građani sami mogu ubrzati obnovu tako da podnesu što kompletniji zahtjev resornom Ministarstvu koje donosi odluku, a Fond provodi. "Fond će provoditi odluke onim redoslijedom kako zahtjevi dolaze u Ministarstvo, a odluke u Fond", najavio je Vanđelić.

Kada je riječ o višestambenim zgradama, mnoge nemaju etažni elaborat, što će otežavati da se brzo obrade zahtjevi. Onome tko ne želi participirati u obnovi Fond će sjesti sa zalogom na nekretninu.

  • +7
Damir Vanđelić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Neće biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika

Prema procjenama volontera i bazi Građevinskog fakulteta, za obnovu je 6500 zgrada. Po njegovoj procjeni, šteti od 42 milijarde kuna treba pridodati još 30 posto, a kvalitetnija procjena bit će kada se napravi elaborat utvrđena stanja i projektna procjena, te procjena troškova neke zgrade.

Vanđelić je na konferenciji također odbacio nagađanja o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba na listi HDZ-a. Ne, odgovorio je na novinarski upit, poručivši da mu je Fond prioritet.

Prikazao je i svoju imovinsku karticu. Okvirna procjena vrijednosti imovine je nešto viša od 19 milijuna kuna.

Ukupan godišnji dohodak od samostalnog i nesamostalnog rada umanjen za porez i prirez za period od 2013. do 2019. iznosi nešto više od 13 milijuna kuna, a sa zbrojem eksternog financiranja iznosi oko 18 milijuna kuna.

Ugovor koji je sklopio za privremenog ravnatelja iznosi 17.000 kuna neto.

Stanovi ukupne površine s parkirnim mjestima 271 četvornih metara mu vrijede otprilike četiri milijuna kuna. Jedan stan je u Rovinju, a drugi u Zagrebu.

Nije u sukobu interesa zbog NO Croatia osiguranja

Na novinarski upit rekao je kako ne smatra da je u sukobu interesa jer je istovremeno u Nadzornom odboru (NO) osiguravajućeg društva Croatia osiguranja.

Najavio je da će 31. prosinca izaći iz NO-a Croatia osiguranja, a zbog ugovornih obaveza to ne može ranije učiniti. Smatra da kao ravnatelj Fonda ne može ništa učiniti da pomogne bilo kojem osiguravajućem društvu.

Rekao je da će iz NO-a izaći prije odluke o natječaju za mandatnog ravnatelja Fonda. Još je uz to predsjednik NO-a Ina d.d. te je predsjednik Savjeta Hanfe.

Vanđelić kaže da nije član niti jedne stranke, niti to kani postati jer "niti jedna ne odgovara u potpunosti njegovim razmišljanjima".

Potvrdio je da se planira javiti na natječaj za stalnog ravnatelja Fonda.