klimatske promjene

Vakula: Veljača je bila rekordno topla, na Zavižanu je tek tri centimetra snijega

04.03.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Veljača za nama jedan je u nizu mjeseci toplijih od prosjeka. Cijela ova zima, čini se, ući će u povijest kao najtoplija dosad, ali pitanje je koliko će dugo nositi tu titulu. Snijega je bilo vrlo malo, kao i hladnih dana. U većini zemlje bilo je sušno, a u nekim krajevima gotovo dvostruko kišovitije od prosjeka. Početak ožujka donio je u dijelove Dalmacije nevrijeme, obilnu kišu, ponegdje i tuču

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kazao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je stvarno 'bilo svega', no ipak se ne bi usudio reći da toga do sada nije bilo.

'Bili su ekstremi i prije, imamo ih i sada. No sada se češće susrećemo s kratkoročnom, lokalno obilnom oborinom. Ciklona je kriva za to, ciklonu imamo i danas, i danas će mjestimice biti lokalnih nevremena, a ponegdje i obilnije kiše. I juga, pa će ga zamijeniti bura. Znači, promjenjivo vrijeme se nastavlja. A temperatura zraka je znatno iznad prosjeka', poručio je Vakula.

Obično se govorilo 'veljača - premetača', ali ove godine nije baš pokazala svoju ćudljivu narav. Prve analize pokazuju da je to najtoplija veljača otkad postoje mjerenja. Vakula je rekao da ovogodišnja veljača nije baš bila 'prevrtača', ali je bila rekordno topla. Podaci pokazuju da smo imali najtopliju zimu diljem Hrvatske.

'Zima je u mnogim dijelovima Hrvatske bila rekordno topla', dodao je. Kiše je bilo manje nego što je uobičajeno, osim na dijelu sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, gdje je pala količina gotovo dvostruko veća od prosjeka.

Vakula je naglasio da to nije ništa neuobičajeno. U 'plusu' u odnosu na prosjek su i siječanj i prosinac, pa je i cijela ova zima dobila neslavnu oznaku 'rekordno topla'. Samo nekoliko dana u prosincu i siječnju imali smo ispodprosječne temperature. Meteorolog HRT-a istaknuo je da je u prosincu i siječnju bilo nešto hladnoće, ali ovogodišnja veljača bila je toplija od prosječnog ožujka. Vakula je poručio kako vrlo često u ožujku dolazi do promjene, do prodora hladnog zraka, pa čak i do mraza, ali i ne mora biti tako. Zavižan, jedna od naših najviših meteoroloških postaja, u najsurovijim uvjetima obično bilježi ekstreme. Prijašnjih godina visina snijega ondje je bila preko 200 centimetara, a podatak o snježnom pokrivaču meteorolozi su navodili i u travnju te svibnju. Danas je na Zavižanu izmjereno tek tri centimetra snijega.

  • +8
Kiša u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin

Vakula je dodao da je atmosfera poremećena. I za prirodu te promjene nisu dobre. No prognozirati puno dana unaprijed nije baš dobro. Prognoza za sedam dana je pouzdanija, kaže. Kakvo nas ljeto očekuje? Glavni meteorolog HRT-a rekao je da razlikujemo klimatološke i računalne prognoze.

'Zadnjih desetljeća pouzdanije su prognoze računala. I prema tim prognozama nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci je vrlo vjerojatan tijekom ljeta. Ali ne u smislu - idem na godišnji u drugom dijelu srpnja, pa hoće li biti toplo ili hladno, to ne možemo dati, ali prognoze odstupanja srednje mjesečne ili sezonske temperature zraka i oborine su prilično kvalitetne. Posebice za temperaturu', zaključio je Vakula.