BURNO NA PRISAVLJU

V. d. glavne urednice HTV-a postala Gordana Mrđen

17.05.2011 u 07:59

Bionic
Reading

Programsko vijeće (PV) HRT-a prihvatilo je na današnjoj sjednici prijedlog v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca da se za v. d. glavne urednice na HTV-u imenuje Gordana Mrđen, dok će istu funkciju na Hrvatskom radiju obnašati Dušan Radić. PV je također prihvatio prijedlog da v. d. urednika Informativnog programa HTV-a bude Dražen Miočić, dok će na HR-u to biti Vladimir Kumbrija. Uz navedeno PV i Nadzorni odbor dogovorili su uvjete natječaja za predsjednika Uprave HRT-a

Na mjestima privremenih urednika imenovani će ostati dok se ne izaberu predsjednik i članovi Uprave, nakon čega bi trebalo uslijediti imenovanje urednika koji neće imati oznaku 'v. d.'. Procjenjuje se da bi se cijeli proces imenovanja nove rukovodeće garniture mogao dogoditi u rujnu.

Svi privremeni urednici

Uz imenovanje v. d. glavnog urednika HTV-a i HR-a te v. d. urednika IP-a, imenovani su i v. d. urednika programa. Na HTV-u programe će, do izbora novih urednika, uređivati: Elizabeth Homsi (zabavni), Mislav Brumec (dramski), Bruno Kovačević (sportski), Mario Raguž (obrazovni), Đelo Hadžiselimović (strani), Karolina Vidović Krišto (satelitski). Programski v. d. urednika na HR-u bit će Mejra Vindakijević (obrazovni i dječji), Rajka Rusan (kulturno-znanstveni), Željka Turčinović (dramski), Marin Margitić (glazbeni), Branka Marija Muvrin (zabavni), Dubravka Družinec Ricijaš (dokumentarni) i Ognjen Naglić (sportski).

I dok su vršitelje dužnosti na HR-u vijećnici jednoglasno potvrdili, oko izbora na HTV-u bilo je problema i u jednom trenutku nastala je toliko puta viđena situacija na Prisavlju – podjela na lijeve i desne. Ideja da dosadašnja direktorica programa HTV-a Hloverka Novak Srzić i v. d. IP-a Renato Kunić ne dobiju nove funkcije nije se svidjela desno orijentiranim vijećnicima, pa je Popovčev prijedlog (Mrđen i Miočić) sa samo jednim glasom manjka (5:4) pao u vodu. Nakon gotovo dva sata konzultacija PV je odlučio ponovno glasati za isti prijedlog, koji je na koncu sa osam glasova za i jednim protiv ipak prošao.

Do izglasavanja vršitelja dužnosti moralo je doći jer je prošlog tjedna Sabor usvojio Statut HRT-a s kojim su nestale dosadašnje funkcije direktora programa i glavnih urednika IP-a koje su objedinjene u jednu – glavnog urednika programa.

Imenovanju vršitelja dužnosti prethodila je burna zajednička sjednica NO-a i PV-a koja je hitno sazvana zbog rokova za raspisivanje natječaja za novog predsjednika Uprave HRT-a, a koje im je nametnuo novi Statut HRT-a, koji pak još nije stupio na snagu jer nije ni objavljen u Narodnim novinama. Činjenica da je sjednica sazvana, a Statut nije stupio na snagu, bila je dovoljan okidač Luks da se obruši na predsjednicu vijeća Nadu Zgrabljić-Rotar. Luks ju je prozvala zbog brzopletosti, a ova joj je odgovorila optužbom o agresivnosti i iznošenju vlastitih stavova u Saboru uime PV-a.

'Netočno je i nekorektno, vrlo agresivno s vaše strane, te kontraproduktivno za rad ovoga tijela to što govorite. Sjednica je morala biti sazvana danas ili sutra. Kako sutra vijećnici nisu mogli, sazvana je danas. Nije nešto trulo u državi Danskoj, jer nismo u Danskoj, nego na HRT-u. Imat ćemo hitne sjednice kad god budemo trebali', povišenim tonom odbrusila je Zgrabljić-Rotar Luksovoj, na što joj je prozvana uputila 'da svoje nezadovoljstvo radom Sabora izrazi na sljedećim izborima'.

Nakon sat vremena rasprave konačno se prešlo na usuglašavanje uvjeta natječaja za predsjednika Uprave, ali i tu su vijećnici zapeli.

'Uvjeti za natječaj su takvi da se otvara mogućnost da se na njega javi samo trenutni v. d. glavnog ravnatelja HRT-a ili netko s burze', tvrdila je Luks.

Na kraju je tekst natječaja ipak dogovoren i usvojen i odlučeno je da će natječaj biti otvoren 20 dana od dana objave u Narodnim novinama te u dnevnim tiskovinama i na web stranici HRT-a.