Vlada odlučila

Proglašen kraj epidemije u Hrvatskoj, u povijest odlaze i maske

11.05.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Proglašen je kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Odluka je donesena na sjednici Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku kazao da je Vlada ovaj tjedan proslavila Dan Europe. 'Jedina smo zemlja koja je isti dan ušla u Schengen i europodručje', kazao je premijer.

'S jučerašnjim danom smo potrošili svih 319 milijuna eura za petrinjski potres. 551 milijuna eura od 683 milijuna smo potrošili na sanaciju zagrebačkog potresa, ostatak moramo potrošiti do kraja lipnja i uspjet ćemo sigurno', dodao je Plenković.

Zahvalio je ministri Grliću Radmanu koji je bio na krunidbi kralja Charlesa. Podsjetio je da je održana i komemoracija za bivšeg premijera Nikicu Valentića.

'Donosimo odluku o kraju epidemije koronavirusa, na tragu odluke WHO-a. Ministar Beroš će nam reći nešto više. Važno je da iz ove velike zdravstvene ugroze izvučemo pouke u daljnjim suočavanjima sa sličnim krizama. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima', kazao je Plenković.

Najavio je da će se sa sjednice u Sabor na raspravu poslati i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. 'Njime povećavamo naknade za roditelje njegovatelje, koji njeguju jedno dijete s 530 na na 663, za roditelje njegovatelja koji njeguje jedno dijete koje se iz zdravstvenih razloga ne može uključiti u zajednicu s 597 do 796 eura, za roditelje njegovatelje koji samostalno njeguju dvoje ili više djece sa 796 na 995 eura', poručio je Plenković.

Roditelji njegovatelji, dodao je, primat će naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta.

Koliko je država prikupila od dodatnog poreza na dobit?

Na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac iznio je informaciju o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit. Podsjetio je da je krajem prošle godine uveden dodatan porez na dobit. 'Vodili smo se činjenicom da je svatko, u skladu sa svojim mogućnostima i gospodarskom snagom, dužan pridonijeti saniranju negativnih posljedica krize', kazao je Primorac.

'Do 8. svibnja 2023. zapremljene su prijave koje su iznosile 236 milijuna eura. 5. svibnja uplaćeno je 213 milijuna eura uplaćeno u proračun. Postoje poslovni subjekti čija se fiskalna godina ne podudara s kalendarskom godinom. Ovim porezom prikupljeno je nešto više od 230 milijuna eura', kazao je Primorac.

Primorac je kazao da su najviše uplatili subjekti iz prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, subjekti koji se bave opskrbom strujom i plinom. 'Preraspodjelilo se nešto više od 102 milijuna eura', poručio je.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vlada proglasila kraj epidemije

'U trenutku kada je Hrvatskoj prijetila nova opasnost od koronavirusa 11. ožujka 2020. proglašena je epidemija. Sukladno procjeni HZJZ-a ista će trajno biti prisutna u populaciji. Očekuje se da će nove varijacije biti zaraznije ali manje virulentne. WHO je 5. svibnja objavio da se covid-19 ne smatra više globalnom zdravstvenom opasnošću. Proglašenje kraja epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, viruleciji i posljedicama bolesti te mogućnostima zaštite populacije tako da više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u uvjetima epidemije', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš, obrazlažući odluku Vlade.

Odluka o proglašenju kraja epidemije by Tportal.hr on Scribd

'Vlada je u borbi s covidom imenovala Stožer civilne zaštite u to u veljači 2020. Već idućeg dana aktivirani su svi županijski, gradski i općinski stožeri. Donosile su se odluke kojima se uvodilo, ublažavalo i ukidalo mjere. Danas će se donijeti 531. odluka kojim će se ukinuti korištenje maski za lice', kazao je šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Zahvalio je svim lokalnim stožerima, ali i upozorio građane da imaju 30 dana za zamjenu isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova. 'U roku od 30 dana trebaju predati zahjtev za izdavanje novih isprava', kazao je Božinović.

Kratko se obratio i premijer. 'Da se zahvalim svim zdravstvenim djelatnicima, svim civilnim službama koji su pridonijeli da zajedno smanjimo posljedice pandemije i da izrazimo žaljenje zbog gubitka naših sugrađana', kazao je Plenković.