sjednica vlade

[FOTO] Plenković najavio: Srednje škole prebacuju se online od idućeg tjedna

07.12.2020 u 14:52

Bionic
Reading

Dodatak na plaće onima koji sudjeluju u borbi protiv koronavirusa, poput liječnika, bila je glavna tema sjednice Vlade. Uvodno se, iz izolacije, obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se uvodno osvrnuo na ocjenu kreditnog rejtinga agencije Fitch. 'Vrlo je bila znakovita i njihova poruka političke stabilnosti i parlamentarnih izbora, njihova očekivanja za pad BDP-a su za jedan postotan bod više od Vlade', rekao je.

'Danas je 10 dan od posljednjeg postroženja mjera. Premda je prerano dati procjenu učinka, broj zaraženih porastao je za 4 posto. To je manje od porasta koji smo imali od prošlog tjedna kad je povećanje bilo 13 posto. Premda je riječ o ohrabrujućem signalu, to još nije dovoljno', rekao je Plenković.

Što se tiče škola, premijer je podsjetio da je ministar obrazovanja Radovan Fuchs održao sastanak sa županima. 'Većina županija će zatražiti da se idući tjedan škola prebaci online za srednje škole. Sve srednjoškolce ćemo staviti van sustava dolaska u škole od 14. prosinca do 18. siječnja i smiriti tu populaciju', kazao je Plenković.

Božićnice za državni i javni sektor bit će isplaćene 18. prosinca, najavio je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je najnovije podatke o stanju borbe protiv koronavirusa. 'Hrvatska je po broju oboljelih na 100 tisuća stanovnika među najpogođenijim zemljama. Pritisak na zdravstveni sustav je velik, no uspješno odgovaramo zahjtevima. Zdravstveni sustav daje maksimum. Apeliram na maksimalnu odgovornost građana i pridržavanje epidemioloških mjera. Ponašanje danas određuje epidemiološku sliku u narednih nekoliko tjedana', rekao je Beroš.

Zagreb: 27. sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na sjednici donijela odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od covid-19 te radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od te bolesti.

'S obzirom na iznimne uvjete rada ovom se odlukom predlaže određivanje posebne nagrade uz plaću u visini od 10 posto od osnovne plaće', kazao je Beroš o odluci vezanu uz sustav zdravstva.

Radnik koji je privremeno raspoređen na obavljanje poslova vezano za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19 ima pravo, umjesto plaće za tekući mjesec koju je ostvario temeljem privremenog rasporeda uvećanu za posebnu nagradu, za to razdoblje ostvariti plaću u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca prije njegovog privremenog rasporeda, ako je to za radnika povoljnije.

Što se tiče sustava socijalne skrbi, visina nagrade je također 10 posto od plaće. Nagrade će biti isplaćene s plaćom za studeni.

Također, Vlada je donijela odluke o posebnoj nagradi pripadnicima zdravstvene službe Oružanih snaga RH koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti covid-19, kao i službenicima kaznenih tijela koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene zaštite osobama lišenim slobode u zatvorskom sustavu oboljelima od te bolesti.

I u ta dva sustava visina nagrade iznosi 10 posto od osnovne plaće.