ŠEF FONDA ZA OBNOVU ZAGREBA

[FOTO] Vanđelić o problemima u obnovi Zagreba: Dali smo točne podatke ministru Horvatu, on za to zna već mjesecima. Zahtjevi su usko grlo

11.06.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić sa suradnicima je predstavio dosadašnje aktivnosti Fonda na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u petak

Fond za obnovu je do danas od resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimio 19 odluka, 98 privremenih odluka te 47 zaključaka temeljem kojih je obavio 104 postupka nabave. Većina odluka je već provedena, dok je za provedbu privremenih odluka i zaključaka Ministarstvo od Fonda tražilo utvrđivanje činjenica u upravnom postupku obrade zahtjeva za obnovu, poput bruto površine zgrada, ocjene konstrukcija ili tehničko-financijske kontrole.

Vanđelić je na početku konferencije kazao da se procjenjuje da je u zagrebačkom i petrinjskom potresu oštećeno 18.905 zgrada, kao i da je Ministarstvo graditeljstva dosad zaprimilo 11.238 zahtjeva građana za obnovu.

'Oštećenih zgrada je 60 posto, a broj zahtjeva može biti veći od broja zgrada jer se prijavljuju različiti stanovi', rekao je Vanđelić.

Najbolji posao u podnošenju zahtjeva napravljen je u Sisačko-moslavačkoj županiji dok najlošije stoji Zagreb. Vanđelić je kazao da je to zbog stožera koji je to vojnički napravio.

Šef Fonda kazao je i da u ovom trenutku nemaju novih aktivnosti, čekaju daljnje odluke i da su novčane obveze prema dosad pristiglim odlukama već isplaćene. 'Još otprilike 97 posto zahtjeva čeka da bude pregledano', objasnio je.

S Ministarstvom svakodnevno surađuju i koordiniraju odluke, dodao je.

Potom je objasnio da je Fond tek jedan od subjekata u procesu obnove. To je važno, kako je istaknuo, jer neki ne razumiju kako funkcionira zakon.

Vanđelić je kazao da je po Zakonu o obnovi, prva obnova koja je počela ona je u Fabijanićevoj 14.

'Jučer smo u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi svjedočili prvom rušenju kuće koja je stradala u potresu, sljedeće rušenje planirano je za ponedjeljak, te još jedno u idućem tjednu. To su jedine tri odluke o uklanjanju zgrada koje smo zaprimili, ali me veseli čuti najave ministra Horvata da je prema Fondu krenulo još nekoliko desetaka odluka. Preostalih 16, od 19 zaprimljenih odluka, odnosi se na isplatu novčane pomoći. Nakon ta preostala dva rušenja idući tjedan, sve odluke koje smo zaprimili od Ministarstva ćemo i provesti', objasnio je Vanđelić.

Šef Fonda je otkrio da su da bi mogli odraditi rušenja, trebali tražiti donacije jer po cijenama koje su ponuđene nitko se nije htio javiti jer one nisu adekvatne.

Cijene moramo promijeniti i na to upozoravamo već četiri mjeseca, naglasio je Vanđelić.

  • +2
Damir Vanđelić i suradnici Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kazao je da novac nije problem, nego odluke i niske cijene obnove.

'Sad je broj zaposlenih u Fondu 36, što je 35 posto popunjenosti', kazao je Vanđelić, dodavši da je to trenutno dovoljno jer nema odluka, ali kada one dođu, trebat će ih više.

Na upit iznose li Vanđelić i ministar gospodarstva Horvat kontradiktorne informacije, šef Fonda kazao je da dio odluka koje Ministarstvo obradi ide direktno građanima, a dio ide u Fond.

Kazao je da Horvat već mjesecima zna za te probleme. 'Podaci koje smo iznijeli su točni', kazao je Vanđelić odgovarajući na pitanje da možda Horvat ne govori točno te stvari.

'Očito je da je najveće usko grlo obrada zahtjeva', kazao je Vanđelić, objasnivši da je obrađeno tek nekoliko posto zahtjeva, a za Grad Zagreb oni su najveći problem.

Istaknuo je da mora poštivati Zakon o obnovi i postupati po njemu. Naveo je da je javni interes obnova zgrada. 'Ako neka zgrada visi nad cestom, treba je obnoviti ili ukloniti, a o financijama ćemo govoriti kasnije', kazao je Vanđelić.

Podzakonski akt nije još definirao izgradnju kuće. Znamo tek koliko bi trebala koštati, a kako će izgledati, za to čekamo podzakonski akt.