COVID-19

Alemka Markotić: Dokazana je i treća varijanta novog soja koronavirusa koja je krenula iz Brazila

22.01.2021 u 11:05

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.321. Među njima je 1.518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 32 osobe od toga dvije osobe u dobi od 28 godina koje su imale uz covid i autoimunu i malignu bolest

Do danas je ukupno zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4.770 preminulo, a 219.878 se oporavilo (796 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je smo u ovom u odnosu na prošli tjedan imali 21 posto manje novooboljelinh. Dodao je da najveću incidenciju ima Sisačko-moslovačka županija, a najmanju Istarska. Dodao je da se po incidenciji na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana Hrvatska nalazi na sedmom mjestu.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihljević, kazala je da stručni, znanstveni svijet zabrinut s mutiranim pojavama virusa jer se brže širi, posebno treća mutacija koja je krenula sada iz Brazila. Prije nje pojavile su se mutacije iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Video: Matija Habljak/PIXSELL

'Čini se da bi virus iz Brazila mogao izbjeći dijelom i odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili bilo prirodnom infekcijom bilo cijepljenjem", rekla je Markotić, dodajući da soj iz Velike Britanije izgleda nije izazvao veću smrtnost. Oko mutacija imamo određene spoznaje, ali ono što ne znamo koliko sus e te varijante u pojedinim dijelovima svijeta i koliko utječe na promjenu kliničke slike i koliko utiče na smrtnost. To su stvari koje ne znamo', kazala je Markotić.

Na pitanje oko pupuštanja mjera Davor Božinović, ministar MUP-a, kazao je da je premijer najavio sastanak za nedjelju po tom pitanju.

'Ne mogu ništa reći i najaviti. Sastanak nije formalne prirode', kazao je Božinović.

Odgovarajući na pitanje o kontroli skijališta i sanjkališta, kazao je da nema detaljne podatke, ali da je jedan objekt u toplicama zatvoren. Kazao je da je policija naplatila 99 kazni za ne nošenje maski, ali i da ne zna koliko je takvih naplatio Državni inspektorat.

Markotić je ponovila da se mjere prilagođavaju situaciji.

'Ne mora značiti da mjere koje su u Njemačkoj će pomoći Hrvatskoj ili Nizozemskoj', kazala je dodavši da o puno faktora ovisi posebno sada kada prijeti mutirani soj koronavirusa.

Upitana hoćemo li se u sada iznoa suočavati s novim mutirnim sojevima virusa kazala je da je optimist u brati orbi s koronavirusom i da samo treba pametno pratiti i kombinirati.

Capak je istaknuo nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva s obzirom ana ono što je potpisano, ali i činjenicom da su isprva dolazile veće količine a sad dolaze manje što predstavlja novi problem.

'Moderna nas je jučer obavjestila da će kasniti s isporukom tjedan dana i da će nam smanjiti doze', kazao je Capak dodavši da se sada mora restruktirati plan cijepljenja.

'Nemamo Pfizerova cjepiva za nova cijepljenja već ćemo sada sve morati čuvati za docijepljivanje', kazao je Capak dodavši da bi Modernino cjepivo, 11.000 doza, trebalo bi doći početkom veljače.

'Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će vjerojatno registrirati 29.1. i iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Oni su dostavili količine i EU će nam odrediti koje količine ćemo dobiti i u kojem vremenu', pojasnio je Capak.

Božinović ga je nadopunio kazavši da bi Pfizer sve dogovoreno trebao ispuručiti do kraja prvog kvartala, ali ne u dinamici koja je dogovorena.

Capak je izrazio uvjerenje da bi, unatoč kašnjenju u isporuci cjepiva, ako se obistine najave AstraZenece, do ljeta mogli imati procijepljenost velikog dijela opće populacije.

Prema Capakovim riječima proizvođači su smanjili isporuku cjepiva za narednih mjeec dana u odnosu dogovoreno za 30 posto.

Na pitanje gdje je nestao Damir Trut kojeg nema u javnosit nakon izjave o navijačima te hoće li podnijeti ostavku, Božinović je kratko odgovorio: "Nisam ga vidio jutros, ali siguran sam da je na svom poslu. Idemo dalje".

Uskoro opširnije...