krenuli radovi

[VIDEO] Tomašević: 'Sljemenska cesta će biti zatvorena radnim danima sve do lipnja'

14.03.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Započeli su radovi na Sljemenskoj cesti u Zagrebu, a gradilište su obišli i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici. Nakon toga održali su redovnu press konferenciju

'Počeli su radovi na sljemsnkoj cesti, koje izbode Zagrebačke ceste. Uspjet ćemo potrošiti 5 milijuna aura, od čega 4 milijuna iz Fonda solidarnosti. govorimo o ukupno 21 km. Ovo je prvi put da se obnavlja cijela Sljemenska cesta, to je 10 puta više nego što se ikada godišnje radilo', poručio je Tomašević.

  • +15
Tomašević Sljemenska cesta Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kazao je da je cesta oštećena u potresu. 'Kroz obnovu ove prometnice želimo da imamo još kvalitetniji pristup vrhu. Kada ne koriste žičaru i ne mogu koristiti žičaru. Očekujemo da radovi završe do lipnja ove godine i do tada će biti privremena regulacija prometa. Radovi će biti od 8 do 17 sati i tada će biti zatvorena prometnica. To će biti tako radnim danom, a vikendima i blagdanima će se moći koristiti cesta', rekao je gradonačelnik.

Osim Sljemenska ceste, kazao je, rade se radovi i na Jarunskoj cesti. 'To se isto radi novcem iz Fonda solidarnosti. Povući ćemo novac iz fonda za popravak mostova, klizišta, za obnovu vodovodne mreže, za obnovu škola. Uspjeli smo dokazati da je to ve od potresa', dodao je Tomašević. 'Očekujemo da ćemo do kraja lipnja povući 180 milijuna eura. Kad smo preuzeli vlast to je bilo svega 2 milijuna eura. Nadam se da se nijedan novac neće vratiti Europskoj komisiji', kazao je.

'Nadam se da neće biti odštetnih zahtjeva od ugosititelja. Nema drugog termina, da radimo u ljeto bio bi problem, da radimo po zimi bio bi problem. A moramo uhvatiti rok za Fond solidarnosti koji je do lipnja', kazao je.

Ponovno je stiglo pitanje oko poskupljenja vode. 'Novi direktor je napravio reviziju i utvrdio proceduralne greške. Donio je odluku da se ide u novu proceduru poskupljenja. Odgađa se, sljedećih mjesec-dva će biti taj proces. Vinkovci su poskupili vodu za 30 posto, a nemaju ovakvu situciju s pucanjem cijevi. Tko je tamo na vlasti? možemo nije. A ni 'a', ni 'b'', kazao je Tomašević.

Zagreb: Radovi na Sljemenskoj cesti Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

'Osoba koja je bila glavna i odgovorna za poskupljenje više nije na tom mjestu. Ja mislim da je to odgovorno prema građanima. Ako se takva greška napravi, koja ima veliku štetu, ako se ne obavijesti Holding, a mi o poskupljenju pričamo pet mjeseci, onda mislim da je apsolutno opravdano da direktor takvog poduzeća snosi odgovornost', govorio je o bivšem direktoru.

Komentirao je i paket mjera vlade, te pozdravio posebice subvencije na cijenu struje. 'Pozdravio sam i prije i pozdravljam i sada. Bez tih subvencija cijene bi išle jako gore', kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Osvrnuo se još jednom na odluku da smijeni dosadašnjeg ravnatelja Koncertne dvorane Lisinski Dražena Siriščevića, kazavši da nije riječ o nikakvim osvetama i podsjetio je da se nitko od članova Upravnog odbora nije bunio protiv njegove smjene.

Komentirao je i skupštinu Dinama. 'Ekipa bankomata je izgubila na skupšitini. To je korak naprijed i za izgradnju stadiona kakav Dinamu treba', kazao je.

Govorio je i o zgradi bivše uprave Zagrbačke banke, koja se nalazi pored zgrade gradskog poglavarstva. 'Vlasnik može srušiti zgradu kada god želi. Ja ću mu doći na rušenje zgrade, pozvati sve medije i javno mu čestitati. I ja smatram da je ta zgrada nesigurna i može ju se srušiti kao nesigurnu zgradu, a mi ćemo mu isporučiti račun. Ali po sadašnjim pravilima GUP-a. Ili će ju sam srušiti ili ćemo mi pa ćemo mu isporučiti račun', kazao je Tomašević.