suradnja dvaju gradova

Zagrebački gradonačelnik Tomašević u Tirani razgovarao o nizu tema, istrčao utrku i zasadio stablo

12.03.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Primjeri uspješne prakse Zagreba i Tirane i unaprjeđenje suradnje bile su glavne teme dvodnevnog posjeta zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića albanskom glavnom gradu, gdje je razgovarao s tiranskim gradonačelnikom Erionom Veliajem, priopćeno je u nedjelju.

“Zelena tranzicija, prostorno planiranje i zbrinjavanja otpada, protupotresna obnova, kulturna suradnja i suradnja među mladima samo su neke od tema o kojima sam razgovarao s gradonačelnikom Tirane i na kojima ćemo temeljiti buduću suradnju”, izjavio je Tomašević nakon sastanka s gradonačelnikom Veliajem, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik obišao je i nekoliko gradskih projekata u Tirani, poput poznate “Piramide”, koja je sagrađena 1980-tih da bude mauzolej bivšem komunističkom vođi Envera Hoxhe, a danas se preuređuje u informatičko-tehnološki centar za mlade i za start-upove.

Čestitao je Gradu Tirani na ovogodišnjoj titulu Europske prijestolnice sporta, kao i na prošlogodišnjoj titulu Europske prijestolnice mladih.

Dvojica gradonačelnika tim su povodom posadili drvo i istrčali utrku u glavnom parku u Tirani.

Gradonačelnik Veliaj istaknuo je dobre odnose između Tirane i Zagreba, kao i doprinos albanske zajednice razvoju današnje Hrvatske, a zagrebački gradonačelnik naglasio je kako albanska nacionalna manjina daje važan doprinos otvorenosti i raznolikosti Zagreba.

Tomašević se sastao i s albanskom ministricom turizma i zaštite okoliša Mirelom Kumbaro, s kojom je razgovarao o zbrinjavanju otpada, obnovljivim izvorima energije kao što su solarne elektrane, te o razvoju turizma.

Na sastanku zagrebačkog gradonačelnika s predsjednicom Gradskog vijeća Tirane, Rominom Kuko, glavne teme bile su politika stanovanja i cijene najma, razvoj IT sektora, negativni demografski trendovi i politike zapošljavanja.

Tomašević je u Tirani boravio u dvodnevnom posjetu na poziv gradonačelnika Eriona Veliaja, kojega je pozvao u uzvratni posjet Zagrebu, navodi se u priopćenju.