pandemija koronavirusa

U Hrvatskoj 24 novooboljelih, jedna osoba preminula. Pada broj novooboljelih u regiji

04.08.2020 u 07:14

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata. Jedna osoba je preminula.

21:54

Amsterdam i Rotterdam će biti prva dva grada u Nizozemskoj u kojima će biti obvezno nošenje zaštitnih maski, prema uredbi koja u srijedu stupa na snagu, nakon što se udvostručio broj novozaraženih.

Za sve starije od 13 godina bit će obvezne zaštitne maske na trgovima, tržnicama i na ulicama, kao i u dućanima i u trgovačkim centrima.

19:00 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u listopadu.

"Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost", rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

"Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika", dodao je.

16:09 U posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica koronavirusa preminulo sedam osoba, ukupno 605. U Srbiji je na koronavirus u posljednja 24 sata testirano 9.590 osoba. Pozitivnih na koronavirus je 287. Na respiratorima su 143 osobe. Srbija je dosad imala 26.738 slučajeva zaraze. Testirano je sveukupno 703.246 osoba.

15:30 Crna Gora je u utorak otvorila svoje granice za državljane Ruske Federacije i Azerbejdžana kako bi pomogla svoju turističku djelatnost koja ove godine zbog koronakrize bilježi ogromne gubitke. >>>Cijeli članak<<<

15:21 Koronavirusom je zaražena starija žena iz Korčule i epidemiološka obrada joj je u tijeku, a ukupno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. >>>Cijeli članak<<<

15:07 Udruga 'Naša djeca' sa sjedištem u Mostaru pokrenula je peticiju koju je već potpisalo više od 1000 roditelja kojom se od županijskih, hercegovačko-neretvanskih vlasti traži održavanje nastave u školama, a ne online kako je to bilo proljetos zbog sprječavanja širenja koronavirusa. >>>Cijeli članak<<<

14:59 'Poljski turist u Zadru nije zaražen u Hrvatskoj, kako pišu neki mediji, već je obaviješten iz svoje zemlje da je registrirani kontakt oboljele osobe. Poslije ovog saznanja vraćen je u svoju zemlju', napisao je na Twitteru hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

14:38 U posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.590 osoba, a njih 287 bilo je pozitivno. Preminulo je sedam osoba. Prema posljednjim podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja na respiratorima se nalaze 143 pacijenta, javio je Blic.

14:20 Stožer civilne zaštite RH je prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i produljio primjenu odluke o svadbenim svečanostima. Do 19. kolovoza, svadbene svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje se mogu odvijati samo u krugu najuže obitelji.

14:00 U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom u Hrvatskoj. Jedna osoba je preminula.

13:46 U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19.

13:44 U Međimurskoj županiji nema novozaraženih od koronavirusa u posljednja 24 sata.

13:34 U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 377 novih slučajeva zaraze koronavirusom a širenje infekcije najveće je na području Sarajeva koje bilježi troznamenkasti broj novozaraženih u posljednja 24 sata. >>>Cijeli članak<<<

13:28 Izveli su vojsku na ulice, ljude zatvorili u kuće, a tko krši pravila žestoko će dobiti po džepu: Zašto je Australija tako stroga u suzbijanju koronavirusa? >>>Cijeli članak<<<

13:26 U protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti Covid-19 u Šibensko-kninskoj županiji. I dalje je je 34 aktivna slučaja oboljenja, od kojih se 4 osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

13:22 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 7 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. Na posljednjem testiranju bila su 32 uzorka i svi su negativni. U Požeško-slavonskoj županiji od 25. srpnja nema novozaraženih osoba.

13:07 Dvadeset sedmi dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 14 osoba.

13.05 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je kako je svih 20 uzoraka testiranih na koronavirus u protekla 24 sata izuzetih iz opće populacije negativno. Koprivničko-križevačka županija deveti je dan zaredom bez novih slučajeva bolesti COVID-19. Na kućnom liječenju su još dva pacijenta s aktivnim pozitivitetom na koronavirus, u samoizolaciji je trenutno sedam osoba, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja.

13.03 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz te županije. Od ukupno 31 testirane osobe u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj zaraze COVIDOM-19. Novooboljela osoba kontakt je osobe kojoj je već ranije potvrđena zaraza COVIDOM-19, a sve vezano uz prijašnji lokalni prijenos koronavirusa. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 18 je osoba oboljelih od koronavirusa. Na području naše županije u samoizolaciji se nalazi 57 osoba. Odgovornim i savjesnim ponašanjem pridržavajući se svih mjera čuvajmo svoje i zdravlje svih nas!

12.46 U Poljskoj je zabilježeno 680 novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Prethodno je najveći broj dnevno zaraženih zabilježen u subotu, kada je potvrđeno 658 novih slučajeva. >>>Cijeli članak<<<

12:33 U Sarajevu u Bosni i Hercegovini preminuo je 37-godišnjak koji je bio na respiratoru. Mladić nije imao drugih oboljenja, a i nedavno mu je preminuo otac od zaraze koronavirusom dok je majka također hospitalizirana iz istih zdravstvenih razloga, javlja Avaz.ba.

12:29 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba.

12:23 Manje migranata i izbjeglica stiže iz Turske u Grčku, većinom zbog pojačanih graničnih kontrola, a dijelom zbog pandemije koronavirusa te je u posljednja četiri mjeseca 850 migranata stiglo u Grčku, kazao je grčki državni tajnik za migracije George Koumoutsakos za Reuters. >>>Cijeli članak<<<

Stanje s Covidom-19 po županijama

  • Dubrovačko-neretvanska županija - 1
  • Sisačko-moslovačka županija - 0
  • Međimurska županija - 0
  • Šibensko-kninska županija - 0
  • Požeško-slavonska županijja - 0
  • Ličko-senjska županija - 0
  • Koprivničko-križevačka županija - 0
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - 1
  • Krapinsko-zagorska županija - 0
  • Karlovačka županija - 0
  • Varaždinska županija - 0
  • Zagrebačka županija - 0
  • Grad Zagreb - 3
  • Splitsko-dalmatinska županija - 3
  • Vukovarsko-srijemska županija - 1
  • Brodsko-posavska županija - 1
  • Osječko-baranjska županija - 5
  • Zadarska županija - 2
  • Istarska županija - 2
  • Primorsko-goranska županija - 0
  • Virovitičko-podravska županija - 0

12:04 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 56 osoba, a svi su testovi negativni. Ukupna brojka oboljelih osoba u Karlovačkoj županiji je 98. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 58 osoba.

11:53 Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović oporavio se od bolesti Covid-19, objavila je u utorak njegova stranka. >>>Cijeli članak<<<

11:34 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom.

11:31 U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 890 testova potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedan je zaraženi pacijent umro, objavila je u utorak slovenska vlada. >>>Cijeli članak<<<

11:03 Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a četiri osobe su izliječene.

11:01 U Zagrebu je u posljednja 24 sata troje novooboljelih od koronavirusa. Za svo troje ne postoji jasna epidemiološka anamneza i ne zna se gdje su se zarazili. >>>Cijeli članak<<<

10:55 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 350 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas su tri novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju i to jedna iz Sinja i dvije iz Vrgorca. Od ukupno tri novooboljele osobe njih dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se još jedna osoba epidemiološki obrađuje. Tri osobe iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici za koje je ponavljano uzorkovanje negativne su na Covid infekciju, priopćio je tamošnji Stožer.

10:30 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je jedna nova pozitivna osoba na Covid-19. Riječ je o osobi iz Vukovara. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 448, od kojih je 251 osoba izliječena, a 5 osoba je preminulo. Trenutno je u županiji devet osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti.

10:17 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiran je jedan novi slučaj zaraze na virus SARS-CoV-2, a radi se o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s prethodno oboljelom osobom.

10:05 Za oboljele od COVID-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervju za Večernji list u utorak ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. >>>Cijeli članak<<<

9.53 Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 167 uzoraka od kojih su pet bili pozitivni na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Ispostave ZJZZ Osijek, a po jedna s područja ispostava Đakovo i Našice. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, s tim da se jedan nalazi na respiratoru.

9:46 Četvrti dan u nizu nema novozaraženih od koronavirusa u Primorsko-goranskoj županiji.

9:35 Odluka nizozemske vlade da prije dva tjedna, zbog porasta broja zaraženih i navodnog manjka informacija o epidemiološkoj situaciji, Hrvatsku stavi na "narančastu listu" zemalja značajno je utjecala na planove za ljetovanje brojnih Nizozemaca, piše Glas Istre.

'Danas ističe 14 dana od kad je donesena takva odluka i premda mi mislimo da nije bilo racionalnih razloga za nju, naravno da svaka država ima pravo na davanje svojih preporuka', kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić. >>>Cijeli članak<<<

9.29 Dvije su novooboljele osobe na području Zadarske županije, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.. Riječ je o državljaninu Poljske koji se nakon testiranja vratio kući te muškarcu srednje životne dobi iz Obrovca kojem se utvrđuju kontakti i kretanje.

9:24 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 203 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Radi se o osobama iz samoizolacije, bliski kontakt s oboljelom osobom. Izliječeno je 14 osoba. Trenutno je 71 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 147 osoba.

9:00 Na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih od virusa SARS-CoV-2. Naime, od 12 testiranih osoba, svi su bili negativni na korona virus.

8:51 Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je u utorak da će rasporediti vojsku kako bi provela odredbe o izolaciji zbog pandemije te da će svatko tko krši pravila dobiti ogromnu kaznu i do 20 tisuća australskih dolara. >>>Cijeli članak<<<

8:20 Pandemija koronavirusa pogoršava humanitarnu situaciju u područjima najsmrtonosnijih sukoba u svijetu i prijeti ekonomskim propadanjem koje će imati za posljedicu daljnje jačanje nasilja, upozorili su diplomati i stručnjaci Ujedinjenih naroda. >>>Cijeli članak<<<

7.49 U svijetu je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 693.402 ljudi.

7.01 U ponedjeljak su zabilježena 34 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 703. 130 osoba je na bolničkom liječenju, s šest pacijenata na respiratoru. Testirane su 763 osobe, a četiri su smrtna slučaja.

Najviše novoobljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija s 24 slučaja, od čega polovica dolazi iz Rehabilitacijskog centra Vrlika.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da čudesnog lijeka protiv Covida-19 možda neće ni biti, kao ni povratka na 'staro normalno'. Serološke studije pokazuju da je manje od 10 posto svjetskog stanovništva bilo u doticaju s koronavirusom.

  • +8
Koronavirus u Brazilu Izvor: EPA / Autor: Joedson Alves

6.42 Brazil je objavio kako se broj zaraženih koronavirusom protekli dan povećao za 16.641 bolesnika pa sad ima 2.750.318 bolesnih, a umrlo je 561, što je ukupno 94.665 preminulih.

Brazil je nakon Sjedinjenih Država najpogođenija zemlja epidemijom koronavirusa.