SJEDNICA VLADE

[FOTO] Plenković nije zabrinut zbog toga što se Hrvatska crveni: To je bilo očekivano, a sezona je bila sjajna

09.09.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti

'Za razliku od prošle godine, sada imamo cjepivo i nadam se da će se škola ove godine što duže odvijati po modelu A', kazao je Plenković.

Rekao je da je očekivano to da je Hrvatska ušla u crveno prema podacima ECDC-a te je izrazio zadovoljstvo time što je turistička sezona bila dobra. Prema premijerovim procjenama, ova sezona je bila na 70 do 75 posto od rekordne 2019. godine, na čemu je čestitao ministrici turizma Nikolini Brnjac te ostalim turističkim radnicima.

'Ovaj financijski interesantniji dio turističke sezone omogućili smo tako da se ona odvija bez ikakvih alarma', rekao je Plenković.

Premijer je kazao, što se tiče potpora, da nastavljaju s ciljanim mjerama.

Spomenuo je i pandemiju koronavirusa. Kazao je da smo suočeni s puno zaraznijim sojem delta i u Hrvatskoj ima sve više zaraženih. 'I dalje inzistiramo na tome da je najbolji i najučinkovitiji način da se zaštitimo cijepljenje', rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je dosad cijepljeno gotovo 52 posto odraslog stanovništva.

Pozvao je sve koji su to odgađali da se cijepe što skorije. 'Država je učinila sve, cjepiva ima na raspolaganju. Možete se cijepiti bilo kada, bez čekanja i komplikacija. To je najbolji način za zaštitu', rekao je i poručio da se i dalje treba pridržavati osnovnih mjera - distance i higijene.

  • +4
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade kazao je i da je sada važno da brojevi koji su bitni u ovom trenutku, oni hospitaliziranih, onih s težim oblicima bolesti i preminulih, budu što manji, dodavši da je od desetoro danas preminulih samo dvoje bilo cijepljeno, ali se radilo o ljudima starije životne dobi.

'Od svih preminulih, 93 posto imalo je više od 60 godina, pa apeliram na naše starije sugrađane koji to nisu učinili da se cijepe', rekao je Plenković.

Govorio je i o gospodarstvu.

'Svi su preduvjeti tu da nakon premoštenja krize, zahvaljujući mjerama koje smo uvodili, krenemo u značajniji gospodarski rast', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na sastanak s gotovo svim predsjednicima uprava hrvatskih banaka. O prešutnom minusu kazao je da se gotovo u potpunosti prešlo na taj oblik minusa. 'Jučer smo utvrdili četiri aspekta tog problema - prvi je socijalna osjetljivost, drugo je da se temelji na načelu adekvatnog informiranja, da administrativni troškovi s prešutnog na dopušteno prekoračenje budu mali i na koncu da efektivna kamatna stopa za prekoračenje bude manja. Posljednje se sastoji od dva koraka - HNB će napraviti plan za tranziciju, odnosno naći rješenje koje će ponuditi bankama da se prijeđe s prešutnog na dopušteno prekoračenje, a potom, kad se vide efekti toga poteza, Vlada je spremna ići i na zakonske promjene kako bi zaštitila potrošače', kazao je Plenković.

O idućeg tjedna kreće i popis stanovništva.

'Uvodimo prvi put mogućnost elektroničkog popisivanja, građani sami mogu od 13. do 26. rujna obaviti popis za sebe i svoju obitelj. Od 27. rujna kreće uobičajeni način popisivanja. Za nekoliko mjeseci imat ćemo novu sliku Hrvatske 2021.', rekao je Plenković.

O obnovi nakon potresa govorio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

'Do 15. rujna ugovorit će se obnova 1500 kuća, a do listopada za njih još 1500. U postupku obnove tada ćemo imati više od 4000 obiteljskih kuća. Dosad je utrošeno više od 18,5 milijuna kuna', izvijestio je potpredsjednik.