sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanje zločina za Vladu je neprihvatljivo

14.04.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Vlada će se na današnjoj sjednici, između ostalog, očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću, ministru rada Josipu Aladroviću i ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću. Uvodno se na sjednici obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na događaje u prošlih tjedan dana, a među njima i plan za ubrzanje obnove. 'To je važno i za ministra Paladina i druge resore koji su dobili zadatak da ubrzaju proces', rekao je Plenković.

'Intenzivira se provedba NPOO-a. Važno je da javnost vidi kako se sukcesivno sredstva sada provode u praksi', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskog dana Roma. 'Jedan kvalitetan međunarodni skup, a naša je vlada u preoteklih nekoliko godina ne samo udvostručila sredstva već smo u Zagrebu otvorili i romski kulturno-edukacijski centar', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na genocid nad Romima ali i NDH. 'NDH je bila fašistička, totalitarna država i trajno je obilježena najstrašnijim zločinima i terorom. Nažalost je dio naše povijesti na koju trebamo podsjećati i trajno je osuđivati. Predstavlja negaciju svih vrednota ustavno-pravnog poretka RH, a te vrednote, izvorišne osnove i pobjeda u Domovinskom ratu istinski su temelj suverene i demokratske Hrvatske. Svako povezivanje današnje Hrvatske s ustaškim režimom i poricanje zločina je povijesno netočno i za Hrvatsku štetno i za našu vladu neprihvatljivo', kazao je Plenković.

Osvrnuo se na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ruskog veleposlanstva. 'To je jasna politička poruka Rusiji zbog neprihvatljive agresije i invazije na Ukrajinu', poručio je premijer.

Dotaknuo se i izdavanja obveznice na međunarodnom tržišta i istaknuo da je riječ o 'vrlo uspješnom izdavanju obveznice'.

'Postignuti uvjeti potvrda su statusa Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji', rekao je Plenković.

Izdanje je po njegovim riječima realizirano u uvjetima i okolnostima rastuće inflacije, zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka i posljedično rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu i agresije Rusije na Ukrajinu, pri čemu je interes međunarodne investicijske zajednice bio je vrlo značajan.

Govorio je i o razgovorima sa sindikatima. 'Mislim da smo socijalni dijalog podigli na najvišu moguću razinu. Najavili smo da će se nastavak pregovora o kolektivnim ugovorima održati 26. travnja. Osobno ću primiti predstavnike sindikata u vladi, vjerujem da ćemo postići dobro rješenje', kazao je Plenković.

  • +30
Sjednica Vlade 14.4. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Istaknuo je da vlada pokušava suzbiti rast cijena tako da udar na građane bude što manji. 'Ublažili smo rast cijena plina i struje, napravljene su mjere gdje je država napravila maksimalne napore. Kad gledamo sve mehanizme koje smo iskoristili kod cijena gortiva, one su jeftinije više od dvije kune po litri nego što bi bilo da nismo poduzeli mjere. Gotovo da nema segmenta u kojem nismo reagirali', rekao je premijer.

No, pozvao je i trgovce da vode računa o cijenama 'da se u ovim okolnostima, koje možemo nazvati izvanrednim, pokaže široka društvena odgovornost'.

Osvrnuo se na veliku međunarodnu akciju gdje je policija zadala ozbiljan udarac kriminalnoj skupini koja se bavi krijumčarenjem droga. 'Svjesni smo da je zlouporaba droga svugdje pristuna, ali Hrvatska se tretirao kao sigurna zemlja. Želim pohvaliti policiju', rekao je Plenković.

Spomenuo je i pad drona u Zagrebu i rezultate istrage. 'Bitno je da smo jučer čuli što smo govorili cijelo vrijeme. Želim pozvati sve aktere u društvu na ozbiljnost. U Zagreb se srušila letjelica koja je bila naoružana aviobombom, s upaljačem, prilikom pada je došlo do eksplozije, bila je prilagođena da nosi oružje. Svi detalji su izrazito bitni jer potvrđuju sve ono što smo komunicirali, a komunicirali smo istinito i točno. Preostalo je da nakon ovog djela nastavimo s aktivnostima niza institucija i da se utvrdi kako je letjelica završila u centru Zagreba, da li je riječ o grešci, sabotaži ili namjeri. Da smo shvatili ozbiljno vidjeli ste iz preleta francuskih i američkih borbenih aviona', kazao je Plenković.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti ulagati u obranu.