KOMENTAR PREMIJERA

[VIDEO/FOTO] Plenković: Šemper je državni službenik, nije član ni HDZ-a ni SDSS-a. Nitko ga ne štiti!

01.08.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je posjetio Imotski te je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Nakon sjednice dao je izjavu za javnost i komentirao političke aktualnosti

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Tako će cijena motornog benzina od 2. kolovoza iznositi 12 kuna po litri, cijena dizelskog goriva 12,80 kuna po litri te cijena plavog dizela 9,16 kuna po litri. Osim toga, razriješen je predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Dalibor Šemper.

Plenković je na početku kazao da u Imotskom imamo pozitivne demografske trendove, suprotno onome što vidimo u ostatku Hrvatske. Predsjednik Vlade kazao je da će se riješiti i pet kritičnih točaka na cestama u Imotskom kako bi kvaliteta života bila bolja. Novinare je zanimao komentar ponašanja Dalibora Šempera, predstojnika Ureda potpredsjednice Vlade koji je automobilom udario dijete te pobjegao s mjesta nesreće. Premijer je kazao da Šemper nije državni dužnosnik, nego službenik.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'Nije član ni HDZ-a ni, koliko znam, SDSS-a', istaknuo je premijer, dodavši da je Šemper razriješen dužnosti u ponedjeljak na telefonskoj sjednici. Posebno je naglasio da je u Vladu došao preko natječaja, da ga nitko ne štiti i da iza njega ne stoji nitko.

'Takve priče treba odmah otklanjati', kazao je Plenković, dodavši da su se već počele pojavljivati priče da se nešto zataškava. Premijer je kazao da nije ista situacija u kojoj je netko ozlijedio dijete i pobjegao i situacija u kojoj nitko nije pobjegao te nije bilo štete osim male materijalne, odgovarajući na pitanje o nesreći župana Dekanića koju je imao u službenom automobilu. Rekao je da su ponovno smanjene cijene benzina, pohvalivši se da bi, da nije bilo mjera Vlade, te cijene bile kunu ili dvije veće. Također je kazao da je prihod na autocestama samo ovaj vikend bio viši od 53-54 milijuna kuna.

  • +28
Andrej Plenković u Imotskom Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

'Ako treba, svaki ponedjeljak ćemo držati telefonske sjednice. Ovo je najbolji vikend ikada na cestama, ljudi se voze, turisti dolaze', rekao je. Govoreći o energentima, kazao je da je Vlada već intervenirala u cijene struje, na koju se u Dalmaciji griju mnogi građani, a što je zanimalo novinare u Imotskom. 'Najavio sam i promjenu PDV-a s 13 na pet posto što se tiče energenata, ogrjevnih drva i peleta, to su ozbiljni iskoraci koji idu u korist naših građana', kazao je premijer. Plenković je izrazio sućut u osobno ime i ime cijele Vlade zbog smrti vatrogasca u Dubrovniku. Odgovarajući na pitanje o kanaderima, premijer je kazao da Hrvatska ima veliku flotu, jednu od najvećih. 'Malo je zemalja koje imaju više kanadera od nas. Pola ukupnog broja kanadera je u Kanadi, a od nas ih više imaju jedino Italija, Španjolska i nešto malo više Francuska', kazao je, dodavši da su kanaderi gasili požare i u BiH i Sloveniji. Istaknuo je da se ni u jednom trenutku nije dogodilo da nismo mogli pokriti sve požare koje smo imali.

Što se tiče Kosova i Vučića, kazao da vjeruje da će se to riješiti u mjesec dana, na koliko je odgođena odluka kosovske vlade. Vjeruje da je situacija bila manje napeta u stvarnosti nego što je to medijski prikazano. No istaknuo je da treba biti oprezan te je apelirao na mir i dijalog.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Također je kazao da vjeruje da će visoki predstavnik Christian Schmidt donijeti odluku koja će zajamčiti barem minimalnu zastupljenost Hrvata u institucijama BiH. Kazao je da će se dogovor o promjeni izbornog zakona teško postići među strankama posebno nakon što je Bakir Izetbegović priznao da nije pregovarao u dobroj vjeri. Dotaknuo se i predsjednika Zorana Milanovića, za kojeg je kazao da je velika štetočina, čini veliku štetu, posebno Hrvatima u BiH. Istaknuo je da se ne radi o prepucavanjima s Milanovićem jer se predsjednik prepucava sa svima.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Naveo je i da nema prijevremenih izbora, objasnivši da to govore oni koji ne prate intenzitet njegova rada. Plenković je kazao i da neće koristiti novouvedeni očinski dopust jer nema vremena za to. Na novinarski upit kako komentira činjenicu da se građane poziva da štede energiju, a oni se vozikaju hrpom automobila po cijeloj Hrvatskoj, Plenković je odgovorio da je najbolje da ide pješke.

'Biciklom po Istri? Može, trebali biste i vi probati', poručio je.