kodeks ponašanja

Plenković: Prva smo Vlada koja je utvrdila pravila ponašanja za dužnosnike

05.07.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Članovi Vlade okupili su se u NSK kako bi popratili prezentaciju Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti

Plenković je uvodno podsjetio da je u svibnju 2022. donesen Kodeks ponašanja državnih dužnosnika. 'Time smo postali prva Vlada koja je utvrdila etička načela i pravila ponašanja za dužnosnike izvršne vlasti', kazao je Plenković.

'Vijeće je osnovano kao savjetodavno i preventivno tijelo zaduženo i za edukaciju dužnosnika. Kodeks se odnosi na niz tema koje su povezane s integritetom dužnosnika, sukobom interesa, pristupom informacija, lobiranja', kazao je premijer.

'Osnivanje ovog vijeća je samo jedna od niza antikorupcijskih mjera koje smo donijeli u ovom mandatu', dodao je Plenković te pobrojao što je Vlada sve napravila po pitanju borbe protiv korupcije. Spomenuo je pritom Strategiju borbe protiv korupcije, izmjene zakona o zviždačima, zakon o sprečavanju sukoba interesa... 'Izmijenili smo i Zakon o vladi i ukinuli imunitet članovima Vlade za moguća koruptivna djela', podsjetio je. Naveo je i izmjene zakona o financiranju političkih kampanja te podsjetio da je uređeno financiranje referendumskih kampanja.

  • +47
Prezentacija Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Fokus svih ovih mjera je dominantno na prevenciji. Jer borba protiv korupcije nije samo reakcija na nju. Cilj je naš smanjiti mogući rizik da se korupcija dogodi. Kada je djelo počinjeno dolazi do postupanja tijela zaduženih za represiju, odnosno policije, DORH i sudova. A ta su tijela samostalana i neovisna. To namjerno ponavljam s obzirom da je toliko puta insinuirano u javnosti da nisu. A mislim da je tijekom našeg manadata dovoljno predmeta koji služe kao argumentacija u kakvoj demokraciji živimo i koliko su ta tijela samostalna', poručio je premijer, te pobrojao na koje načine je Vlada modernizirala pravosuđe.

Prezentacija Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Nakon premijera obratila se i predsjednica Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti Sunčana Roksandić. 'Naša je zadaća da mi budemo vama pomoć. Jasno je da se od dužnosnika očekuje ponašanje u skladu s najvišim etičkim načelima', poručila je članovima Vlade.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar