izjava u nsk-u

[VIDEO] Plenković potvrdio: Prvi zrakoplovi u Hrvatsku stižu 2024., plaćat ćemo ih u ratama od sljedeće godine do 2025.

28.05.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković održao je press konferenciju i otkrio još neke detalje oko nabave vojnih zrakoplova, francuskih Rafalea

Plenković je kazao da je sve najosnovnije oko nabave aviona rekao na sjednici Vlade.

'Mislim da smo donijeli ispravnu odluku. Smatram da smo vodili proces na izvrsno, precizno metodološki i proceduralno kvalitetan i branjiv način', kazao je Plenković.

'Odabir koji smo napravili najbolji je po pitanju cijene, a što se tiče kvalitete zrakoplova, dugoročno je najbolji. Sustav obročnih otplata je takav da neće ugroziti cilj da uđemo u eurozonu. Očekujemo da zrakoplovi dođu početkom 2024. Sukcesivno, ali u kratkom roku', poručio je.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Ugovor će biti detaljno i kvalitetno dogovoren i uređen i to će biti napravljeno u najbržem roku. Imenovali smo niz ljudi koji će raditi na daljnjem procesu. Ovo nije ugovor s Dassaultom, nego ugovor između Hrvatske i Francuske. Isplate će ići od početka iduće godine, a hoće li ići iz zaduženja ili proračuna, svejedno je', kazao je Plenković.

'U cijenu od 999 milijuna eura uključeno je sve. Avioni, simulatori, obuka', dodao je.

'Izbor Francuske ne može poljuljati naše odnose sa SAD-om. Veleposlanstvo je dalo potporu, to su sve naši saveznici. Svi znaju da je proces bio transparentan i korektan. Svi naši partneri ostaju nam partneri i saveznici', kazao je Plenković.

Upitan gdje će ti avioni biti smješteni kada dođu, Plenković je pojasnio: 'Bit će potrebno nešto malo ulaganja. U godinama koje su pred nama razmišljat ćemo o tome gdje ti avioni mogu biti. Ne vidim problem da ti avioni budu u Zagrebu.'

Bilo je pitanja i za ministra obrane Marija Banožića. 'Imamo dovoljno pilota, i do 2024. imat ćemo dovoljno pilota', kazao je Banožić, upitan imamo li dovoljno obučenih pilota.

Govorio je i o starosti zrakoplova. 'Bit će do 10 godina starosti, ali to ne znači ništa jer je riječ o najmodernijoj tehnologiji', kazao je Banožić, dodavši da su procjene da bi bili u uporabi do 2060.

Na pitanje do kada ćemo obročno plaćati zrakoplove Plenković je kazao: '2025. ili najkasnije 2026. sve će biti plaćeno.'

Plenković nije želio otkriti koji je bio glavni konkurent Francuzima u ponudama.

Zatim je komentirao lokalne izbore rekavši da je na ovim izborima 'prvi put Možemo! postalo meta napada na način koji je nama svakodnevna situacija'.

'Pa je onda cijeli lijevi spektar bio šokiran, zatečen i boli ih ono što se događa. A što se tiče Domovinskog pokreta, oni su, vidjelo se to u svim debatama, ulijetali u minsko polje i tako će i proći', kazao je.