sjednica vlade

[FOTO/VIDEO] Vlada odgađa uredbu o korištenju vode: 'Omogućujemo Zagrebu i drugim velikim gradovima da nema potrebe za dizanjem cijena vode'

01.12.2022 u 09:04

Bionic
Reading

Rad nedjeljom, ali i Zakon o radu, bile su teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na prošlotjedni posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera. 'Ušli smo u zadnjih osam dana prije nego Vijeće za unutarnje poslove donese konačnu odluku oko Schengena. Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije – i u Schengen i u eurozonu', kazao je.

Komentirao je posjet Nehammera te bavarskog premijera LNG terminalu, gdje se planira zajedničko ulaganje.

'Istaknuo bih sudjelovanje na Forumu hrvatskih manjina. Važna je tema i povezujem je s današnjim skupom povodom 20. obljetnice Ustavnog zakona o pravima manjina u Hrvatskoj. Zalažemo se i podupiremo manjine u Hrvatskoj i pripadnike hrvatske manjine izvan Hrvatske', dodao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Procjena rasta BDP-a je 5,7 posto, među najvećim postocima u EU. To je sve na našim procjenama da će godišnji rast biti oko šest posto. Sigurni smo da će i četvrti kvartal biti solidan', kazao je.

Plenković se osvrnuo i na donošenje proračuna za 2023. te istaknuo kako su prihvatili amandmane vladajućih, ali i oporbe. 'Pokazali smo otvorenost i sluh i prepoznavanje dobrih inicijativa', rekao je premijer.

'Imali smo dobre razgovore sa slovenskim predsjednikom Pahorom. Očekujemo da se odnosi Slovenije i Hrvatske i dalje razvijaju i napreduju', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na teme sjednice Vlade. Kazao je da će se izmijeniti Uredba o visini naknade za korištenje voda. 'Odgodit ćemo primjenu uredbe za godinu dana i na taj način omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave, osobito Gradu Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima, da nema potrebe za dizanjem cijena vode. Na ovaj način ima dovoljno snage da vodimo računa o troškovima građana', rekao je premijer. 'To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini', dodao je.

'Pozivam sve one koji su najavili da će poskupiti vodu za građane da odustanu od toga, a pozivam i one koji su namjeravali to napraviti da to ne rade', kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

  • +18
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Rad nedjeljom stiže na raspravu u Sabor

Govorio je i o Zakonu o trgovini i Zakonu o radu. 'Želimo reguliranjem rada nedjeljom omogućiti radnicima da je mogu provesti sa svojim najmilijima, obiteljima. Napravili smo sve analize i model koji se predlaže primjeren je Hrvatskoj, s obzirom na to da smo zemlja koja je vezana za usluge. Napravljen je model od 16 radnih nedjelja, radimo dobar balans i mogućnost da se ovakvim reguliranjem nedjelja napravi kao dan za obitelj i jačanje nukleusa, a istovremeno da one trgovine koje su u sezoni ili u velikim gradovima mogu rasporediti svoje vrijeme', poručio je Plenković.

'U Zakonu o radu povećavamo iznos cijene rada nedjeljom na 50 posto više nego je to neki drugi radni dan', dodao je.

'Svi skupa želimo da hrvatska nogometna reprezentacija bude uspješna poslijepodne protiv Belgije i da idemo dalje, u sljedeću fazu natjecanja', zaključio je Plenković uvodno obraćanje.