SJEDNICA VLADE

Plenković o Pelješkom mostu: Riječ je o povijesnom uspjehu, najvećem dostignuću prvih sedam godina članstva Hrvatske u EU

29.07.2021 u 09:20

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u tijeku je posljednja sjednica Vlade prije ljetne stanke. Na samom početku premijer Andrej Plenković ponovno je izrazio sućut kosovskom narodu i Vladi zbog 10 poginulih u nedjeljnoj prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda

Potom se osvrnuo na završetak ove faze izgradnje Pelješkog mosta, kojim je spojena država. 'Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje teritorijalnog diskontinuiteta kopnenim putem', kazao je Plenković, dodavši da je riječ o povijesnom uspjehu i najvećem dostignuću u prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, jednoj od konkretnih i važnih ostavština naše vlade - on će zauvijek biti tu'.

Podsjetio je da je sinoć dovršena faza podizanja zadnjeg 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije i time spojen most od Komarne do Brijesta. Istaknuo je da je to važan korak u implementaciji projekta vrijednog 520 milijuna eura, koji je sufinanciran od strane EU-a u iznosu od 357 milijuna eura.

Dodao je i da ovim projektom nije spojena samo Hrvatska, već i Europska unija. Plenković je također kazao da visina mosta od 55 metara omogućava Bosni i Hercegovini da u Neum ulaze brodovi praktički svih veličina.

'Most ima strateško značenje i njegovom izgradnjom ostvarili smo veliko strateško postignuće', istaknuo je.

Premijer se dotaknuo i otvaranja nove dionice Istarskog ipsilona, čime će se nastaviti prometno povezivanje toga dijela Hrvatske te je taj projekt pohvalio kao pravi primjer javno-privatnog partnerstva. Plenković je istaknuo i da je ovo bio važan tjedan za plan Nacionalnog oporavka, jer je jučer dovršena pisana procedura odobrenja 47,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava te se zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi tog plana, koji predstavlja veliki iskorak za napredak Hrvatske.

'Danas je više od milijun turista u Hrvatskoj, bit ćemo bolji ove godine nego što smo bili lani, a nastojimo biti što bliže onim rezultatima iz rekordne 2019. godine', rekao je premijer te smatra da bi svi trebali dati svoj obol hrvatskom gospodarstvu 'na način da nam epidemija radi što manje štete'.

Osvrnuo se i na sjednicu Znanstvenog savjeta održanu u srijedu.

'Vrlo je širok konsenzus, svi vjeruju da je cijepljenje jedini pravi, istinski način da se zaštitimo. U poziciji smo da se u ovim tjednima konzumira 35 posto turističkog prometa… Ove godine, što se turizma tiče, bit ćemo bolji nego što smo bili lani', rekao je Plenković.

Plenković je kazao i da je jednom dozom protiv koronavirusa cijepljeno 48,2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s dvije doze.

'Moramo intenzivirati taj proces', poručio je Plenković.

Na kraju uvoda čestitao je veslačima, braći Valentu i Martinu Sinkoviću, na zlatnoj olimpijskoj medalji, a izrazio je i nadu da ćemo imati hrvatsko finale u teniskim parovima.

Potom je riječ preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš kazavši da je zabilježeno 188 novih slučajeva zaraze koronavirusom i da se na bolničkom liječenju nalaze 143 osobe, a 11 ih je na respiratoru.

'U zdravstvenom sustavu jednom dozom cijepljeno je 63,41 posto zdravstvenih radnika, a s obje doze cijepljeno je 57,81 posto', izreferirao je Beroš. Naveo je i da određenu pozornost pridaju nedavnim izoliranim i medijski popraćenim istupima necijepljenih pojedinaca iz redova zdravstvenih djelatnika.

'Iznošenje osobnih stavova koji ne predstavljaju stav struke, već tezu utemeljenu na neprovjerenim informacijama, potencijalno može nanijeti štetu pacijentima, zdravstvenom sustavu i građanima', rekao je ministar Beroš.