JAVNI SERVIS SE OGRADIO

Uživo na HTV-u: Svećenik na misi davao upute za izbore, spominjao ‘bradate sveštenike opasnih namjera‘

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 25.04.2021 13:49
  • Objavljeno 25.04.2021 u 13:41
Dominik Gerbic

Dominik Gerbic

Izvor: Screenshot / Autor: HTV

Današnja sveta Misa iz Prozorja kraj Dugog Sela, koju je prenosilo HTV na 1. programu, izazvala je žurnu reakciju javne televizije koja se ogradila od riječi patera Dominika Gerbica. On je, između ostalog, rekao da je 'da' za HDZ, SDP, Možemo i sve lijeve, ujedno i 'ne' za Hrvatsku', da su se 'neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera (usudili) govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani' te da su svećenici 'jedan sabor koji je veći i jači od državnoga'.

Govoreći na početku propovijedi o pastirima kojima je 'duhovna dobrobit njihova stada važnija od fizičke dobrobiti samoga pastira', velečasni se prisjetio, kako je rekao, 'blaženog, a svetog, Alojzija Stepinca, koji je dao svoju krv i položio svoj život štiteći svoje stado od komunističke nemani', prenosi Jutarnji list.

Nastavio je zatim razmatrati na koju riječ ili izjavu bi se usredotočio kad bi jednom postao biskup te izdvojio sljedeću Stepinčevu izjavu: 'Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena'.

Govorio je i o pandemiji Covida-19, rekavši da je korona kao kriza 'nastala izvan crkve, potresla je crkvu do temelja i nismo se tu snašli. Izašlo je na vidjelo koliko zapravo ne vjerujemo'. Potom je govorio o 'biopolitici', kao organiziranoj moći političke strukture da intervenira represijom uređujući život svakog pojedinca.

'Državni aparat ima moć izravno ući u život pojedinaca i regulirati ga. Pa zar to ne živimo svaki dan? Politički aparat je toliko ušao u svaki segment individualnog i zajedničkog života, neprestano smo bombardirani različitim mjerama koje od nas očekuju da ih provodimo. A one su jedna s drugom toliko kontradiktorne. A ipak se od nas očekuje da te kontradiktorne mjere živimo', kazao je pater Gerbic.

'Bradati sveštenici opasnih namjera'

'Nećemo se, braćo i sestre, izvući iz ovoga stanja ako ne uzmemo blaženog Alojzija za svoj primjer. Jer ne radi se samo o ovoj krizi u kojoj živimo, tu je puno segmenata krize. Svjesni ste toga: od tužilaštva, od toga da mladi odlaze, od ekonomije, od obezvrjeđivanja ili odbacivanja i branitelja i Domovinskoga rata... Toliko je zločinaca još uvijek među nama, a nisu procesuirani. I onda u jednom trenutku nađu se još i neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani. Pa vrijeme je, hrvatski narode, da se probudiš! Ti nisi ni nesposoban narod, nisi ni glup narod, ti si jedan veliki narod koji je toliko toga dao povijesti. Ti si jedan narod obećanja da ćeš braniti kršćanstvo, a sad je vrijeme da ustaneš i braniš to kršćanstvo. Ti si narod koji je obranio zapadne granice Bizantskoga carstva i od tada pa do danas, tvoja je snaga vidljiva. Ali u čemu se sastoji ta snaga? Upravo u obrani istinskih vrijednosti. Zato je nužno napokon reći 'ne' nekim stvarima u društvu', kazao je Gerbic.

'Po uzoru na našega pastira trebaju biti ne samo svećenici, nego i političari. Jer većina njih kažu da su katolici. A što se događa? Svako naše 'da' i za HDZ, i SDP, i Možemo i svim lijevima, je 'ne' za Hrvatsku! I tu se mora jednom podvući crta. Mi moramo izaći iz privida vjere i ući u stvarnost onoga što se zove Isusom, dobrim pastirom. Oko nekoga se moramo okupiti. A tko bi to bio? Isusova moć traje i danas i ona je uprisutnjena u osobi kardinala Bozanića. Oko njega se trebamo okupiti i duhovno i molitveno', kazao je Gerbic.

Crkva sabor jači od državnoga

'Kad smo bili na Veliki četvrtak kod kardinala Bozanića, bilo je tu mnoštvo svećenika, i na početku propovijedi kardinal Bozanić kaže: 'Mi smo ovdje okupljeni oko Isusa Krista. Mi smo jedan sabor koji je veći i jači od državnoga. I to je istina! Ne trebaju oni nama davati neka prava da mi slavimo bogoslužje, pa nam ta prava ukinu, pa nam prava ograniče ovim ili onim mjerama. Mi smo to pravo dobili po krštenju od dobroga pastira, a ne od njih. Kako je s tim, tako je i sa svim drugim stvarima', priklopio je pater, zaključujući da je 'lijepo biti svećenik, biti Hrvat, ljubiti Boga, bližnjeg svoga, tu živjeti i tu umrijeti'.

Na kraju mise na HTV-u je emitirano upozorenje kako stavovi patera Dominika Gerbica vezani dijelom uz politički govor u propovijedi, 'nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije, ograđujemo se od toga'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!