presica stožera

Božinović: Dok je vani hladno, terase se neće otvarati. Nakon 15. veljače možemo razgovarati o korekciji

29.01.2021 u 11:08

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je 3117 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. Preminulo je 29 osoba

'U odnosu na jučer imamo 11 novih osoba na respiratorima', kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite u petak. Pomoćnica ministra kazala je da je do sada potrošeno gotovo 80 tisuća doza cjepiva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u zemlji imamo daljnji, nešto ublaženi, silazni trend. Istaknuo je i da samo šest zemalja ima nižu incidenciju novozaraženih od nas, ali zabrinjavajuće je to što smo po broju umrlih i dalje nisko, na 20. mjestu od svih zemalja Europske unije. Capak je spomenuo da je prijavljeno i nekoliko ozbiljnih nuspojava na Pfizerovo cjepivo. 'Imali smo dvije primjene adrenalina, a kod drugih upotrebu medikamenata koji se upotrebljavaju kod reakcija na cjepivo', naveo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da i dalje unatoč dobrim brojkama moramo biti oprezni jer je mnogo bolesnika s teškom kliničkom slikom. Također je kazao da je i dalje mnogo umrlih, a na oprez pozivaju i novi sojevi bolesti.

Potpredsjednik Vlade i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović na presici je potvrdio da odluka o školama i treninzima na otvorenom stupa na snagu već od ponoći.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Odgovarajući na zahtjev udruge pacijenata da rizične skupine dobiju najučinkovitije cjepivo ministar Beroš je kazao da bi takvo cjepivo trebali dobiti svi građani Hrvatske, ali je pitanje što se nudi na tržištu. Naveo je da se javljaju i neki novi proizvođači koji će doći na tržište cjepiva protiv koronavirusa, spomenuvši tvrtku Novavax, čiji se proizvod pokazao učinkovitim u zaštiti od koronavirusa u 89 posto slučajeva, ali je manje učinkovit u prevenciji novog soja korone koji je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici.

'Najvažnije je da je cjepivo sigurno i učinkovito', istaknuo je ministar.

Capak je potom kazao da bi danas trebalo biti registrirano cjepivo AstraZenece i onda će biti dostupni svi podaci o tom proizvodu, pa i koliko je učinkovito. Podsjetimo, cjepivo protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca bi, prema mišljenju njemačkog povjerenstva za cjepiva, moglo biti korišteno samo za cijepljenje osoba mlađih od 65 godina jer starije ne štiti u dovoljnoj mjeri.

'Nemamo pisanu potvrdu o količinama, ali 156.158 doza trebali bismo dobiti do kraja veljače i to u tri tranše', kazao je Capak, dodavši da tek kad dobiju pisanu potvrdu moći će reći koliko ćemo cjepiva dobiti od te tvrtke.

Na upit što će napraviti ako ugostitelji i vlasnici teretana otvore svoje objekte unatoč zabrani Božinović je kazao da se nada da se to neće dogoditi. Božinović je naveo da Hrvatska možda ima najliberalnije mjere u Europi, a i pad broja zaraženih, čime smo zadovoljni.

  • +5
Konferencija nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Prije svega moramo voditi računa o životima i zdravlju', poručio je Božinović, dodavši da kad se ide u popuštanje, ono mora biti postupno, a poseban je problem to što su se javili novi sojevi te se zakomplicirala situacija s cjepivom.

Kaže da kod popuštanja prvo ide zdravlje, što uključuje sport, potom gospodarstvo, a na kraju ostale aktivnosti. Napomenuo je da su u EU ugostiteljski objekti zatvoreni već od listopada. Objasnio je da smo mi te objekte na jesen pokušavali držati što više otvorenima u dogovoru s ugostiteljima, ali tada su im i oni sami govorili da se 90 posto njihovih članova ne pridržava pravila. Tada su, kaže, donijeli okvir koji je teško provediv i za koji su svi tvrdili da je nemoguć, držanje distance u objektima i slično. Nakon toga su brojevi počeli rasti i došlo je do zatvaranja.

'Sada imamo situaciju da smo još uvijek u zimi. Da je vani 24 umjesto četiri stupnja, terase bi bile otvorene. Hladno je i još nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti. Rekli smo da čekamo do 15. veljače i ako brojke do tada budu dobre i ne dogodi nam se neka nova varijanta virusa i nešto drugo, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju tako da svi budu zadovoljniji. Nije na nama donositi odluke koje bi bilo kome bile na štetu. Ne želimo da nam se dogodi ono što se dogodilo u 11. i 12. mjesecu, kada su nam zdravstveni kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Tada nitko nije postavljao ova pitanja i svi su bili homogeni. Treba li nam stvarno da se opet nađemo u tako teškoj situaciji i da ponavljamo naučene lekcije', zapitao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da će članovi Vlade, koji su se cijepili, dobiti drugu dozu s tjednom zakašnjenja zbog zastoja koji se dogodio u dopremi cjepiva tvrtke Pfizer. Također je kazao da do sada u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj gripe.

'To ne znači da je gripa nestala, na sjevernoj hemisferi javljaju o slučajevima gripe, ali se radi o malom broju slučajeva i slabog je intenziteta. Mjere protiv Covida su učinkovite i protiv gripe jer se šire na isti način. No maske ne štite 100 posto ni protiv gripe ni protiv Covida', kazao je Capak.

Govoreći o kašnjenju s drugim dozama, Capak je kazao da će svi koji su se cijepili prvom na vrijeme dobiti drugu dozu. 'Proizvođač kaže da se može cijepiti i do šest tjedana drugom dozom nakon prve', kazao je Capak. Naveo je i da tu neće biti nikakvih sudskih tužbi protiv proizvođača zbog kašnjenja isporuke.

Spominjući moguću nabavu ruskog cjepiva, naveo je da je u četvrtak govorio čisto o tome da se priprema predaja dokumentacije za moguću registraciju tog cjepiva na području Europske unije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', objasnila je da ne treba biti sitničav i stalno tražiti krivce. Istaknula je ako u nekom razumnom roku ne cijepimo veliku većinu svijeta, i oni koji su brzo cijepili dvije trećine svoga stanovništva neće se spasiti. 'To što će netko ispasti heroj jer je zaštitio svoju naciju na duge staze ne drži vodu', poručila je Markotić.

Ponovno govoreći o registraciji cjepiva i mogućnoj nabavci od nekih drugih proizvođača, Capak je kazao da Europska unija ne pregovara s kineskim proizvođačem, ali da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju na europskom tržištu. 'O drugim proizvođačima ne razmišljamo ako nam rano ne mogu isporučiti cjepivo jer ćemo ga kasnije imati dovoljno, i AstraZenece i Moderne i Pfizera', zaključio je Capak.