PREMIJER BRANI ZDRAVKA MARIĆA

Živo prijepodne: Plenković razmjenjivao vatru s Marasom i Grmojom, Bernardić odlutao u 90-e

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 15:17
  • Objavljeno 03.05.2017 u 09:30
Bionic
Reading

Minimalno 76 glasova bit će potrebno oporbi koja je inicirala opoziv ministra financija Zdravka Marića, o čemu danas raspravlja Sabor. Iako je glasovanje zakazano tek za četvrtak, danas bi se mogle vidjeti prve naznake toga hoće li ministar zbog kojeg je pukla vladajuća koalicija ostati na svom mjestu. Jutro su zastupnici započeli stankama, no ubrzo je u raspravi žestoko zaiskrilo između SDP-a i Mosta na jednoj strani te premijera Andreja Plenkovića na drugoj strani

Zašto Marić treba otići, objašnjavao je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić, koji se na početku prisjetio svog djetinjstva i odlaska oca u rat. 'Sjećam se tog blagog pogleda i dubokog glasa mog oca koji me podragao po glavi kao da me želi smiriti kada je odlazio u rat i rekao sve će biti u redu. Prolazile su godine, dani, prolazile su ljudske sudbine. Sudbine koje su postajali ljudi bez posla, umirovljenici bez zaštite. Tek nas je škripa guma BMW-a u 90-im godinama upozorila da je krenulo nešto krivo. Danas se ljuljaju temelji Hrvatske. Ušao sam u politiku jer sam se želio boriti protiv nepravde. Tek kada svako dijete u Hrvatskoj bude imalo jednake šanse, bit će i šanse za Hrvatsku', rekao je Bernardić.

U ovoj zemlji ne može ništa proći bez laži i prevare, rekao je Bernardić.

'Što je s onim malim proizvođačima sokova, krumpira, ako hoćete, i zelja, čije su ruke žuljave i koji su dizali kredite da bi financirali zaduženja? Što je s radnicama i radnicima u ostalim poduzećima povezanim s Agrokorom - imate li barem malo odgovornosti za njih', upitao je Bernardić.

Kazao je da je u svakom trenutku spreman na dijalog. 'Da vidimo kako možemo nastaviti kurikularnu reformu, dignuti minimalnu plaću...', rekao je Bernardić.

'Ovdje nije pitanje kaznene odgovornosti, nego moralne i političke odgovornosti', kazao je Bernardić o Mariću. 'Ovdje je bitan princip i postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost. Poštujemo li institucije i volimo li svoj narod?', rekao je Bernardić.

Ovo nije pitanje smjene i Marića, nego pitanje odgovornosti i obraza, dodao je. 'Da imate obraz, ne biste govorili da ste u pravu, a da imate odgovornost, sami biste otišli', rekao je Bernardić.

Sutra na glasanju ćemo vidjeti tko će braniti princip, rekao je Bernardić.

'Premijer je samo još jedan političar jer gdje god se okrenemo, u ovoj Vladi naiđemo na sukob interesa', poručio je šef SDP-a. 'Ako je samo jedna Hrvatska, nemojte ovo raditi', pozvao je Bernardić ostale stranke.

Odmah su mu stigle replike. 'Ne znate donositi odluke, donijeli ste krivu odluku i pokrenuli smjenu najboljeg ministra u Vladi', rekao je HDZ-ov Josip Borić, dodavši kako je Bernardićevo rješenje za Agrokor bilo slikanje selfieja s kupusom i krizni telefon na koji se nitko ne javlja.

'Sprdate se hrvatskim proizvođačima zelja i krumpira. Ako nemate obraz, zašto nemate morala?', odgovorio mu je Bernardić.

'Kod vašeg prethodnika se osjetila žestina, kod vas nisam osjetio ništa. Pokažite čvrst stav i pokažite da ste jaka opozicija. To nisam osjetio', replicirao je Bernardiću HDZ-ov Tomislav Klarić.

'Vas otac nije dragao? Vas je otac tukao? Ne znam čemu ta trauma. Ako vas se u ovoj situaciji ne može uvjeriti, vama ni Bog ne može pomoći', rekao je Bernardić Klariću.

Vladu je hvalio HDZ-ov Blaženko Boban. 'Ni najjednostavniju matematiku ne znate, pa vam novinari moraju pomagati', kazao je Bernardiću Boban.

'Za vas vrijedi to da nikome ne svane dok nikome ne smrkne. Vama je otvorio vrata kandidature za župana', odgovorio je Bernardić Bobanu.

Da je vrijeme da Bernardić podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a, poručio je HDZ-ov Ivan Čelić. 'Evo vam dobronamjerni savjet - vjeverice su vrlo umiljate životinje, ali prenose zarazu. Ako ne znate što su vjeverice, pitajte bivšeg predsjednika SDP-a', kazao je Čelić.

'Odgovorit ću vam kada mi kažete koga podržavate u Zagrebu - Prgometa ili Esih', replicirao mu je Bernardić.

Bernardiću je replicirala i HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović. 'Očekivala sam argumente, činjenice, egzaktne podatke. Dobili smo preopćenit literarni uradak. To što ste govorili zvučalo je kao zadaćnica nekog darovitog učenika', poručila mu je HDZ-ovka.

Grmoja je svima postavio pitanje. 'Je li logično da ministar financija u jednoj uređenoj zemlji predlaže da se smanjuje oporezivanje i stopa nesrazmjera imovine na 30 posto', rekao je Grmoja, zatraživši da se svi u izlaganjima vrate na temu.

'Možete se upirati u prozivanju najsposobnijeg ministra, ali to vam neće podignuti rejting. Dok ste vi na čelu SDP-a, to je početak kraja vaše stranke', rekao je HDZ-ov Petar Škorić Bernardiću.

Krenule su i replike SDP-ovaca. 'Da HDZ ima odgovornosti, ne bi nam premijer govorio da ima većinu, pa da radi na većini, ne bi Reiner govorio da nije važna većina. Nemojte stavljati riječi HDZ i odgovornost u istu rečenicu. Da ima odgovornosti, Plenković bi napravio isto što i Račan i pokazao 76 potpisa', rekao je Gordan Maras, dodavši da Hrvatskoj ne treba 'sitno spletkarenje i kupovanje zastupnika ispod stola'.

Za povredu Poslovnika javio se HDZ-ov Željko Reiner kazavši kako Maras nije govorio o temi. 'Kolege iz HDZ-a, predložit ću vam da sjednete s kolegama iz SDP-a i da se i jedni i drugi držite teme', kazao je predsjednik Sabora Božo Petrov.

I HDZ-ov Josip Đakić spočitnuo je Bernardiću da nije znao zbrojiti većinu. 'Vi ćete me podučavati, a imali ste neke koji nisu znali zbrojiti do pet', odgovorio mu je Bernardić, aludirajući na Tomislava Karamarka.

Plenković brani Marića, Maras mu poručio: Show me the numbers

'Danas je tema još jedna inicijativa kolega iz SDP-a. Sličnu vježbu prošli smo prije nekoliko mjeseci, a danas je na redu pokušaj opoziva ministra financija Zdravka Marića. Kao ni zadnji put, Bernardić nije citirao nijedan redak iz pismenog zahtjeva', krenuo je u obranu premijer Andrej Plenković.

'Kolega Marić je čovjek koji je dobio moje povjerenje i to je obavljao i u mandatu Tihomira Oreškovića. U Vladi u kojoj je potpredsjednik bio Petrov i u kojoj je surađivao s Dobrovićem, Šprljom...', kazao je Plenković.

Vlada nije debatni klub i ne može netko razmišljati ovako, a drugi onako, dodao je Plenković. 'Postoje ključna pitanja koja se svode na povjerenje i lojalnost. Ne možete, kolege iz Mosta, sjediti u istoj vladi i kao gladijatori u areni reći kolegi, za čije vrijeme raste BDP, u trenutku kada treba dati očitovanje....', krenuo je Plenković i mahao papirom ispred Petrova.

'Molit ću vas da ne radite komediju', dobacio mu je Petrov.

'...onda tom istom čovjeku u trenutku kada Vlada raspravlja o ove tri i pol točke, u trenutku kada se očituje oko zahtjeva SDP-a, kolege u Vladi na pitanju tko je protiv dignu ruku i kao gladijatori u areni pokažu prst dolje. To se u mojoj vladi neće dogoditi', završio je Plenković, dobacivši Grmoji da mostovci danima 'lete kao komarci i mušice, ali ne ubadaju'.

Sve točke opoziva, na koje se niste referirali, ne stoje, rekao je Plenković SDP-u.

Podsjetio je kako oporba mora prikupiti 76 ruku. 'Vaš populizam i demagogija u nervozi neće izaći na dobro. Ovo je vrijeme razotkrivanja', kazao je Plenković te zaradio pljesak iz HDZ-ovih klupa.

Na optužbe se osvrnuo i sam ministar Marić, kazavši kako su one neutemeljene. 'Odbacujem da sam ikome pogodovao i stavljao privatni ispred javnog interesa. To što sam radio u Agrokoru nije diskvalifikacija da radim kao ministar', kazao je Marić, dodavši da ga s Agrokorom veže jedino briga za gospodarsku stabilnost Hrvatske.

Za povredu Poslovnika javio se SDP-ov Saša Đujić. 'Gospodin premijer Sanader povrijedio je Poslovnik. Nije osporio ništa što se stavlja na teret Mariću, nego je govorio o odnosu HDZ-a i Mosta', rekao je Đujić.

Odgovorio je HDZ-ov Damir Felak. 'Kolega Đujić je povrijedio Poslovnik. Trebao bi znati da se premijer zove Plenković, a ne Sanader', rekao je Felak.

Plenkoviću je replicirao i Maras. 'Dobronamjerni savjet premijeru - HDZ-ovci su pljeskali i Karamarku, nemojte se dati zavarati', rekao je Maras. 'Javnost očekuje da kažete kojih vas 76 zastupnika podržava. Show me the numbers. Treba li Hrvatskoj premijer da snubi zastupnike po hodnicima?', rekao je Maras.

'Vaš Twitter, Facebook će vas preimenovati u Jerry Maguire. Ni Cuba Gooding Jr. ne spominje toliko show me the money', odgovorio mu je Plenković. 'You show me the numbers. Opozicija vam dobro čini, šlank ste, zabavni ste, citirate filmove, ali odgovorite mi - imate li vi brojeve?', rekao je Plenković. 'You show me the numbers, ajde, ajde da vidimo, nek' se dignu', rekao je premijer.

Za povredu Poslovnika javio se Maras, no nije mogao doći do riječi. 'Je l' mogu ja govoriti od ovih prpošnih HDZ-ovaca? Kako su veseli, premijer nema većinu, ali boli njih briga', rekao je Maras, poručivši Plenkoviću: 'Tebi, Andrej, ne godi vlast, bio si puno simpatičniji u opoziciji. Ne treba slijediti Sanadera.'

'Što ste radili jučer? Isto ono zbog čega je Sabo završio u zatvoru?', spočitnuo je Plenkoviću SDP-ov Željko Jovanović.

'Što sam to radio? Ako imate argument koji bi upućivao na to da sam radio išta protuzakonito, recite javno. Jučer se nismo ni vidjeli', odgovorio je Plenković Jovanoviću.

'Marić vas je obmanuo i nije upozorio na stanje u Agrokoru. On je stručna osoba, ali kako je moguće da u najtežoj financijskoj krizi imamo osobu koja se izuzme od donošenja odluka. To je kao da je rat, a general se izuzme iz bitke', rekao je Mostov Miro Bulj. 'Niste Bog na zemlji i niste faraon', rekao je premijeru.

'Kažete, svi su sve znali. Dugo sam se trudio da provjeravam i odvajam ono što mi dolazi na stol i što čujem u kavanskim kuloarima od fakata', rekao je Plenković.

'Poštovani predsjedniče Vlade bez potpore većine, vidim da ste nervozni. Napadate mene i Most i govorite da smo osice; očito dobro ubadamo. Nisam se želio baviti lojalnošću, ali podsjetio bih vas da je ministar Marić u prošloj Vladi izigrao povjerenje Tihomira Oreškovića i kao mandatar je pokušao s Tomislavom Karamarkom sastaviti većinu. Mislite da nas je pitao o tome? A govorite o lojalnosti ministara Mosta', replicirao je Plenkoviću Grmoja.

'Što se tiče lojalnosti i korektnosti, kolega Petrov i ja smo razgovarali i bilo je jasno da će, ukoliko dođe do odluke Mosta, dignuti ruke s opozicijom i da suradnja kakva jest ne može ići dalje. To je odluka koju ste donijeli vi i nema zamjene teza. Da je kolega Marić Mostov ministar, ja bih ga jednako srčano branio i s istim argumentima, a ne znam biste li vi to napravili za njega', rekao je Plenković.

Oštar je bio i Siniša Hajdaš Dončić. 'Znate tko se 1945. branio govoreći da je sve bilo po zakonu? SS-ovci na suđenju', kazao je SDP-ovac.

'Jeste li vi prisebni, što govorite?', upitao ga je Plenković. 'Uspoređujete nekog tko je dobio kredit sa SS-om. Koliko je kreativnosti potrebno da to izgovorite? Moram vas pitati pred javnosti što se s vama događa? Preporučio bih vam da tako nešto ne izgovarate ako mislite ići na izbore. To nije dobro za vas', rekao je Plenković, nakon čega se Hajdaš Dončić počeo derati iz klupe.

Za povredu Poslovnika javio se Reiner te je Petrovu spočitnuo što nije opomenuo Hajdaša Dončića. 'Selektivno provodite pravila. Trebali ste ga opomenuti', rekao je Reiner, no Petrov na to uopće nije reagirao.

Pernar je zatražio stanku od 10 minuta zbog deložacije koja se događa u Zagrebu.

U nastavku sjednice Plenkoviću je replicirao i Mostov Miroslav Šimić. 'Prozivate Mostove ministre da nisu bili kolegijalni. Oni su pokazali veliku kolegijalnost jer se stav Mosta znao još mjesec dana prije no što će se govoriti o toj temi. Koliku ste vi pokazali kolegijalnost kad ste prije sjednice Vlade pozivali predsjednike oporbenih stranaka na stvaranje nove većine?', upitao je Šimić.

Dok HDZ još prikuplja potpise za novu većinu, nezavisni Željko Lacković, za kojeg se spekuliralo da bi mogao podržati Plenkovića, dao je do znanja što smatra najboljim rješenjem. 'Mislim da je najbolje da idemo na nove izbore', rekao je Lacković.

Burno je u Saboru reagirao Ivan Pernar koji se počeo derati na ministra financija Zdravka Marića. 'Zbog vas se Vlada raspala, ali vi mislite da je bolje nek' se Vlada raspadne, samo da vama ostane vaša fotelja', vikao je Pernar.

Žestok je prema Mariću bio i Branimir Bunjac. 'Vaš cjelokupni profil pokazuje da ne suosjećate s narodom, kao što nije ni vaš gazda. Kupujete dvorce, Audi A6, u trenutku dok ljudi kopaju po smeću. Takav moralni profil ne odgovara trenutku u društvu. Vi ste došli ovdje raditi karijeru i spremni ste zbog svog ega cijelu državu držati u patu', rekao je Bunjac.

Plenković je poslije 13 sati, kada su završile replike na njegovo izlaganje, napustio Sabor i otišao na sjednicu užeg kabineta Vlade.

'Bio sam u pravu kad sam vam rekao da ste računovođa, a ne političar. Jer da ste političar, sve biste ovo predvidjeli. Otvorili ste vrata populizmu, manipulacijama, a da ste političar, to biste predvidjeli. Stvorili ste problem Plenkoviću koji vas mora braniti jer vaš pad je i njegov pad. Stvorili ste možda i neke dobre stvari. Ali ste stvorili veliki politički problem. I molim vas da prestanete - sigurno možete naći bolji posao', kazao je HSS-ov Krešo Beljak Mariću.

'Nisam bolesno ambiciozan. Časno i odgovorno radim svoj posao. Što će donijeti sutra, to ćemo vidjeti', odgovorio mu je Marić.

U ime predlagatelja za riječ se javio i SDP-ov Gordan Maras. 'Plenković je pitao koliki broj glasova imamo? Evo, sad ću mu reći jedan broj - 77! Toliko imamo glasova za razrješenje ministra Marića!', kazao je Maras.

Poslije 14 sati Petrov je odredio pauzu od sat vremena. Nakon 15 sati očekuje se da rasprava konačno započne izlaganjem klubova.

 

Žestoko po Vladi nakon stanki

Zastupnici su jutro započeli stankama. Već na početku zasjedanja stanku je zatražio SDP-ov Peđa Grbin zbog 'rada Vlade i Agrokora'. Na njega se nadovezao HDZ-ov Branko Bačić te je također zatražio stanku zbog aktualne političke situacije. Na istu temu stanku su zatražili Most, HNS te klub HDS/HSLS/HDSSB.

'Razlozi za stanku su ti da s govornice upozorimo na mrežu sukoba interesa koja nije obuhvatila samo Marića, nego čitavu Vladu na čelu s Plenkovićem', rekao je Grbin nakon stanke.

Kazao je Grbin kako je Nacional jučer pisao da je Martina Dalić bila pozvana u Povjerenstvo za Inu, iako se zbog Ine protiv nje vodi postupak pred Povjerenstvom za sukob interesa. 'Gdje god zagrebete u Vladi, jedino što izlazi sukob je interesa. Nećemo šutjeti o tome', rekao je Grbin.

Plenković je sa saborske govornice govorio da će lex Agrokor spasiti Agrokor i dobavljače, kazao je Grbin i spomenuo tekst iz medija koji govori suprotno.

'Gazda je otišao, ali njegove navike su ostale. Ova Vlada je pokazatelj da nam nitko izvana ne može napraviti štetu koliko smo si sami sposobni za to. I zato ova Vlada mora otići', rekao je Grbin.

U obranu je krenuo HDZ-ov Dražen Bošnjaković. 'Nemate program, nemate ideju, ne znate kako biste zemlju izvukli iz ovoga. Ovo nije pozornica na kojoj ćemo čitati novine, nego se trebamo nadmetati idejama', rekao je Bošnjaković, uz burne prosvjede iz SDP-ovih klupa.

'Nećemo dopustiti da se Hrvatska vrati u recesiju u kojoj je bila za vaše vrijeme', odgovorio je Bošnjaković SDP-ovcima.

'Most sigurno nije unazadio Hrvatsku. Premijer nema većinu i prikriva kriminal u Agrokoru. Božinović i Šeks žele ovo tezgarenje produžiti nakon lokalnih izbora. Većine nema, premijer treba doći i ispričati se što je destabilizirao Hrvatsku i napravio krivi potez', pobrojao je Mostov Nikola Grmoja.

Osvrnuo se i na Lovrinovića. 'Neka odustane od kandidature u Zagrebu, u kojem ga podržava Živi zid. Žustro je govorio protiv Marića, a sad će podržati kriminal u Agrokoru', rekao je Grmoja. Priprijetio je i nezavisnom Željku Lackoviću, kojeg je Most trebao podržati u utrci za župana. 'Neće dobiti podršku ako bude štitio kriminal u Agrokoru', rekao je Grmoja.

'Premijer je prevario građane i za to treba odgovarati', povikao je Grmoja s govornice.

Da nije lijepo gledati svađu između Mosta i HDZ-a, ponovio je HNS-ov Ivan Vrdoljak. 'Prije 15 dana lex Agrokorom ste zaštitili kriminal u Agrokoru', poručio je Vrdoljak.

 

  • +17
Sabor je treću sjednicu nastavio raspravom o zahtjevu za opozivom ministra Marića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, opoziv Marića inicirao je SDP i za to prikupio 46 potpisa, među kojima i one HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a. Smjenu Marića u međuvremenu su podržali Živi zid te Most.

U zahtjevu za opoziv oporba navodi kako je Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala te zaključuju da sama ta činjenica znači da se Marić u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor. Podsjećaju pritom na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. Jednako tako, SDP spominje povlašteni kredit HPB-a koji je Marić dobio kao državni tajnik, ali i zamjeraju odgađanje donošenja nekih propisa, što je, navode, išlo na ruku Agrokoru.

Sam Marić jučer je kazao kako je miran, staložen, spreman i fokusiran na to da u Saboru iznese argumente - ne da se brani, nego odbaci optužbe koje mu oporbeni klubovi zastupnika stavljaju na teret, naglasivši kako su te optužbe potpuno neutemeljene. 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal